U Puli proslavljena iranska Nova godina

Iranska Nova godina u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Iranska Nova godina u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

U iznimno toploj atmosferi, uz iransku hranu i glazbu, jučer je, prvog dana proljeća, u popunjenoj pulskoj zadruzi Praksa proslavljena iranska Nova 1393. godina Noruz (Nowruz). Tom su prilikom o ovom blagdanu, ali i iranskoj kulturi, govorili mladi pulski Iranci Amir Ali Yarnian i Houssein Musavi, koje je publika nekoliko puta podržala snažnim aplauzom za njihov silan organizacijski i kulinarski, a posebno srčan govornički trud na sve boljem im hrvatskom jeziku.

Prilično velika količina ukusnih i nešto pikantnijih iranskih jela nestajala je s taktovima tradicionalne, ali i moderne iranske glazbe, a događaj je svojim prisustvom uveličalo desetak mladih predstavnica Centra za mirovne studija iz Zagreba te Rives Miller iz Društva Afrikanaca u Hrvatskoj

Po iranskom kalendaru, Nova godina počinje prvog dana proljeća u trenutku kada dan i noć, na putu Zemlje oko Sunca, jednako traju. Iranci taj dan, kako je istaknuo Amir Ali Yarnian, proslavljaju već četiri tisuće godina.

Kako je kasnije rekao Houssein Musavi, ovdašnjim ljudima može zvučati smiješno da se danas slavi doček Nove 1393. godine, no pozvao se na kalendar koji je jedan od najstarijih i najtočnijih na svijetu. Naziv Nowruz prvi se put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću prije nove ere, a proslavljan je još u doba vladavine dinastije Ahemenida (648. - 330. prije nove ere), kada su narodi iz brojnih dijelova Perzijskog Carstva dolazili predati darove vladaru.

U skladu s perzijskom mitologijom, ovaj bi dan mogao označavati proslavu u čast kralja Dažmšida, koji je na neki način zaslužan što su se Perzijanci, umjesto lova, počeli baviti ratarstvom. Nakon pobjede nad zlom, sjeo je na svoj tron koji je bio prepun dragog kamenja te je izgledalo kao da sija sunce, pa odatle i sam naziv Nowruz, odnosno "novi dan".

- Nowruz je početak proljeća, a u našoj je kulturi proljeće jako važno, istaknuo je Amir Ali Yarnian. (Zoran ANGELESKI; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter