Nevenka Gašparac, pomocnica direktora Sektora za kvalitetu Hrvatske gospodarske komore, održala je u cetvrtak u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskog komori Pula prezentaciju vodica koji su nedavno objavile Hrvatska gospodarska i Hrvatska obrtnicka komora pod nazivom "HACCP vodic - prakticna provedba HACCP sustava za trgovinu".
Vodic je pozitivno ocijenilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske te se smatra nacionalnim vodicem primjenjivim u sektoru trgovine. Obuhvaca sve faze procesa u sektoru trgovanja hranom, od nabave do usluživanja potrošaca, ukljucujuci i kontrolu dobavljaca.
Kako je navela Gašparac, na vodicu su radili brojni subjekti, temelji se na zakonskim okvirima, ali i dobroj higijenskoj praksi, a s obzirom na to da je proglašen nacionalnim vodicem za HACCP sustav, trgovine koje posluju s hranom mogu ga koristiti kao vlastitu matricu za njegovu implementaciju.
Prema Zakonu o hrani, subjekti u poslovanju s hranom koji proizvode, preraduju ili distribuiraju hranu krajnjem korisniku dužni su od sijecnja 2009. uspostaviti, provoditi i odražavati sustav sigurnosti hrane temeljen na nacelima HACCP-a.
Namjena vodica, koji je temeljen na iskustvima i praksi europskih zemalja, jest služiti kao podsjetnik, ali i vodilja u prodavaonicama za dobro poslovanje hranom, a glavni mu je cilj podici razinu kvalitete i sigurnosti u radu s hranom za koju se traži, laicki receno, sljedivost i sigurnost "od farme do stola".
Svi koji rade s hranom moraju redovito kontrolirati higijenske uvjete u svim fazama proizvodnje, prerade i dostave hrane u svakom objektu pod kontrolom, i to provedbom preventivnog sustava samokontrole koji se temelji na nacelima HACCP-a. Upravo u tome ce im pomoci predstavljeni vodic. (B. PETROVIC)