U Puli predstavljen roman Ankice Tomić

Davor Šišović i Ankica Tomić (V. B.)
Davor Šišović i Ankica Tomić (V. B.)

U ugodnom, neformalnom druženju, sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održano druženje s Ankicom Tomić, pobjednicom VBZ-ovog godišnjeg natječaja za neobjavljeni roman - "Naročito ljeti". S autoricom je pred svega šačicom posjetitelja razgovarao novinar i književni kritičar Davor Šišović.

On je definirao prvijenac te autorice, inače dugogodišnje lektorice u Globusu, koja je tu nagradu dobila nekoliko tjedana nakon što je u Globusu dobila otkaz, simpatičnim, dražesnim i vedrim uratkom, koji se lako čita, a koji je istodobno i romantičan i veseo.

Roman govori o djeliću djetinjstva djevojčice koja se s obitelji prečesto selila, morajući se tako prije vremena odvojiti od mnogo toga što joj je srcu tek priraslo, a ta su se događanja zbivala između pete i devete godine njezina života.

Autorica je kazala da se nekih trenutaka posebice živo sjeća, a nekih nešto slabije, te da su neke rečenice koje donosi u ovome romanu upravo izgovorene na način kako ih je zapisala.

- Vrijeme zahvaćeno pripovijedanjem odnosi se na kasne sedamdesete i rane osamdesete godine prošloga stoljeća, kazao je Šišović, navodeći da autorica piše vrlo dobro i zanimljivo te da se, premda je napisala samo tu jednu knjigu, vidi da piše s lakoćom i da ima dara.

Saznali smo da je Ankica Tomić najprije svojim roditeljima dala rukopis, te da nije niti u snu očekivala nagradu. Također, kazala je da je u evociranje trenutaka iz djetinjstva uložila puno emocija. Ona i Šišović su se kroz razgovor dotaknuli raznih tema, od teške pozicije književnika, izdavača, problema s plasiranjem knjiga, tiskanjem, malih naklada, hitova, nekvalitetne literature i drugog.

- Upravo sam završila novi roman, koji govori o bračnom paru u srednjim tridesetim koji ne mogu riješiti stambeno pitanje, rekla je Tomić. (V. BEGIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter