U Puli predstavljen EU-ov plan za poduzetništvo

Madi Sharma
Madi Sharma

Obrazovanje poduzetnika koje počinje još u školama, doživotno učenje, poslovni inkubatori, ali i povoljno okruženje u kojima poduzetnici mogu stasati ključne su točke novousvojenog akcijskog plana Europske unije za razvoj poduzetništva do 2020., što ga je danas u Puli predstavila Madi Sharma, članica EU-ova Odbora za ekonomiju i društvo te predsjednica uprave grupe Madi.

Sharma je u pulskom Circolu izlagala u sklopu danas otvorene, dvodnevne konferencije "Poduzetništvo i Europska unija" koju su organizirali Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova i HGK-Županijska komora Pula. Konferencija je namijenjena poduzetnicima i onima koji to žele postati, osobito u novim uvjetima nakon što Hrvatska uđe u Uniju, a osobito poticanju ulaska mladih i žena u svijet poduzetništva.

- Primijetila sam da je u Istarskoj županiji osobito prisutna poduzetnička klima. Želimo u poduzetništvo uključiti mlade, žene, ali i što veći broj ljudi, da bi shvatili da poduzetništvo podrazumijeva pretvaranje ideje u djelo. Nije poduzetnik samo onaj tko vodi tvrtku, već svatko tko ideju pretvori u djelo, poduzetnik može biti bilo tko u našoj zajednici. Ne može svatko pokrenuti tvrtku, ali je bitan taj način razmišljanja. Jedino tako možemo otvoriti više radnih mjesta, potaknuti rast ekonomije, a tako i Europska unija može postati održiva. Istaknula je važnost obrazovanja poduzetnika još u školama, kao i važnost učenja stranih jezika koji su "vrata za EU".

- Naravno da će Hrvatska postati aktivni dio EU-a, zapravo Istarska županija to već jest. Jutros sam se iznenadila da svi govore talijanski, to je sjajno. Ja govorim samo engleski, a vi po dva, tri jezika. Kada se govori o ženama na pozicijama moći u Uniji, moram reći da je to ekonomski imperativ jer poduzetnice uvelike doprinose ekonomiji. Žene u biznisu opstaju dulje i mnogo su uspješnije od muškaraca, rekla je Sharma. 

Konferenciju je otvorila Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana i predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, koja je kazala da je potrebno poticati financijsku nezavisnost žena želi li se ostvariti cilj, a to je promjena njihova položaja u društvu.  

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK-Županijske komore Pula, kazala je da se Komora uključila u osnivanje Centra za poduzetničko učenje jugoistočne Europe, želeći da djeca još u osnovnoj školi prepoznaju poduzetništvo kao nešto što je poželjno, da razmišljaju o svojim vrijednostima, potencijalima, o svojoj ulozi u obitelji, odnosno o svom budućem zanimanju.

Sutra će se u 10 sati Madi Sharma susresti sa studentima pulskog Odjela za ekonomiju, kojima će biti predstavljen i centar Zrinski te program Erasmus. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter