U Puli posla nema ni za mlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U studenome su u pulskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje bile prijavljene 3.774 nezaposlene osobe, od kojih 2.213 žena. Trenutni broj nezaposlenih najveci je u ovoj godini - lanjskog je studenog primjerice bilo cak 1.188 nezaposlenih manje, a prosjecan je broj nezaposlenih osoba prošle godine bio cak i niži te je iznosio 2.478 nezaposlenih!

Najmanje je nezaposlenih ove godine, 2.517 ljudi, bilo u lipnju. Dakle, u punom jeku zapošljavanja u turizmu, a zatim se svaki mjesec broj nezaposlenih ubrzano povecavao, da bi se nagli skok nezaposlenih s 2.960 na 3.774 dogodio s rujna na listopad. S kojom ce se brojkom zakljuciti godina, nezahvalno je prognozirati, no ocito je da svakim danom sve više ljudi ostaje bez posla.

Mada je prema statistickim podacima na podrucju Istre najugroženija dobna skupina na tržištu rada ona od 50 do 54 godine, a u kojoj je cak 1.334 od ukupno 8.139 nezaposlenih, u Puli je situacija ponešto drugacija. Naime, brojke ukazuju da posao u najvecem istarskom gradu najteže pronalaze mladi - cak je 541 nezaposlena osoba u skupini od 20 do 24 godine. U dobnoj strukturi nezaposlenih slijede ih mladi od 25 do 29 godina, kojih u Puli ima 536.

To je i logicno, pojašnjavaju nam iz Zavoda, buduci da se Pula u strukturi stanovništva razlikuje od ostalih gradova te je u njoj, za razliku od ostalih manjih gradova i sela, veci postotak mladih ljudi. Nadalje, u prvih je deset mjeseci na Zavod direktno iz radnog odnosa stiglo u prosjeku preko 80 posto ljudi, cetiri ih je posto stiglo direktno iz škola, a najveci se dio školskih ustanova nalazi upravo u Puli.

- Pula je studentski grad u koji dolaze mladi iz cijele Hrvatske pa tu i ostaju, a ovamo u potrazi za poslom dolaze i mladi iz cijele Istre, pojašnjava nam Irena Peruško, rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike te Odjela financija i racunovodstva pulskog Zavoda za zapošljavanje. Posao je, osim mladima, u Puli najteže naci onima koji imaju izmedu 50 i 54 godine, kojih je cak 526 nezaposlenih, a medu njima posao traži i 367 žena.

Što se tice razine obrazovanja nezaposlenih osoba u Puli, najviše nezaposlenih, njih 1.276, ima srednju školu u trajanju od tri godine i školu za KV i VKV radnike. Slijede nezaposleni koji imaju samo osnovnu školu, a kojih je 931, dok njih 876 ima srednju školu u trajanju od cetiri godine i više. Gimnaziju imaju 162 nezaposlena, višu školu i prvi stupanj fakulteta njih 163, a fakultet, akademiju, magisterij i doktorat 212 osoba. Najmanje nezaposlenih, njih 154, je bez ikakve škole.


Podijeli: Facebook Twiter