U Puli palo više od 40 milimetara kiše

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Jako nevrijeme uz obilnu kišu i jaku grmljavinu u prvim satima nedjelje zahvatilo je područje Pule. Munje su gotovo neprekidno parale nebo iznad južne Istre, a iz nakovnja olujnog cumulonimbusa sijevalo je u velikom dijelu Istre, izvješćuje Istramet. Glavnina grmljavinskog sustava veći dio noći zadržavala se na otvorenom moru, a oko dva sata sustav je ušao u kopno i to upravo nad grad Pulu.

Na moru zapadne Istre povremeno su se razvijale grmljavinske ćelije koje su se s vremenom smirile, ali nisu bile ni približno snažne kao sustavi na jugu Istre te su s vremenom odumrle. Najviše kiše zabilježila je meteorološka postaja na Stoji gdje je palo 47 milimetara, od toga 40 milimetara u sklopu grmljavinskog sustava, a obilnih 46 milimetara kiše zabilježila Istrametova  meteorološka postaja na Stanciji Peličeti. Jake grmljavinske ćelije u nastavku noći premještale su se prema Kvarneru donoseći obilne pljuskove, pa su tako u gradu Cresu zabilježena, čak 52 milimetra kiše, dakle više nego u Puli.

Županijski centar 112, tijekom protekla 24 sata nije imao dojave o bilo kakvim problemima vezanih uz kišu, a Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac kaže kako su u Istri od subote na nedjelju vatrogasci intervenirali u tri slučaja ispumpavanja vode iz podruma i to sva tri u Puli u nedjelju ujutro između dva i tri sata.

U nastavku Istru očekuje nestabilno vrijeme, a pri tomu su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom na cijelom području. Južni vjetar u nedjelju kasno navečer zamijenit će bura, no atmosfera će i u ponedjeljak biti nestabilna uz mogućnost kiše. Temperature zraka padaju prema prosječnim vrijednostima za doba godine, ali i dalje će biti toplije od prosjeka za sredinu rujna, izvješćuje Istramet. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter