U Puli pale prve kapi. Što nosi noc?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok nam se sa sjeverozapada priližavaju oblaci, u Istri je u subotu još uvijek bilo vrlo vruce, s temperaturama zraka iznad 30 stupnjeva. Nešto poslije 19 sati u Puli su nakon dugo vremena pale prve kapi kiše. Ništa ozbiljnije, tek da se podsjetimo kako to izgleda.

Medutim, veceras i u noci su moguce i grmljavinske oluje, a na moru i pijavice. Na sjevernom Jadranu ce zapuhati jaka, ponegdje na udare i olujna bura i tramontana, upozorava DHMZ.

Kao prema meteorološkim knjigama, nekoliko dana prije završetka ovogodišnjeg ljeta došla je vijest da se za nekoliko dana ocekuje i kraj ovogodišnjih vrucina koje su znacajno obilježile drugu polovicu kolovoza, ali i citavo ovogodišnje ljeto.

To je svakako vrlo dobra vijest i obradovat ce vecinu ovdašnjeg stanovništva i mnogobrojne goste koji ce svojim domovima krenuti u ugodnijem vremenskim prilikama.

Loša je vijest da se znacajnije oborine i dalje ne ocekuju, ovogodišnja dugotrajna suša protegnuti ce se i na mjesec rujan i za sada još nije moguce predvidjeti njen kraj. Ukoliko se vrijeme bude odvijalo prema nekim statistickim vrijednostima, suša bi na podrucju Istre trebala prestati tek polovicom ili u drugoj polovici rujna.



Najznacajniji dogadaj koji je obilježio ovogodišnje ljeto su nesnosne vrucine koje na citavom Poluotoku traju još od polovice kolovoza. Uz svakodnevne temperature zraka koje znatno prelaze granicu od 35 stupnjeva to je jedan od najtoplijih perioda u posljednjim desetljecima.

Da situacija bude još neugodnija mora se spomenuti veliku vlažnost zraka odnosno velike sparine pa i ljetnu maglu koja je nakratko zabilježena. Treba spomenuti da su unatrag desetak godina slicne vrucine tijekom kolovoza zabilježene u više navrata, a posebno je potrebno istaknuti 2003. godinu kad su slicne vrucine trajale citav mjesec. Kako su nam ljeta sve duža i sve toplija slicne nas vrucine sigurno cekaju i narednih godina.

Drugi dogadaj koji je za ovogodišnje ljeto isto toliko znacajan je dugotrajna suša koja na vecem dijelu Poluotoka traje još od pocetka proljeca. Kiše je bilo vrlo malo, tek desetak kišnih dana i manje od 200 litara oborina od pocetka ožujka daleko je od potreba, a isto tako daleko od prosjeka za dugih šest mjeseci. Po obicaju, suša je najjace pogodila južna podrucja Istre, situacija je u sjevernim podrucjima znatno povoljnija, iako se tijekom kolovoza suša proširila i na to podrucje.

Dugotrajne ljetne suše vec su uobicajena slika vremena u Istri, štete od suša sve su vece. Bilo bi i više nego potrebno da se tom problemu posveti više pažnje, navodnjavanje južnih podrucja Istre ostaje jedino pravo rješenje!

Na kraju, ovogodišnje je ljeto bilo nešto iznad prosjecno toplo, vrlo suho i daleko iznad prosjecno suncano. Po svemu se istice upravo kolovoz, najtopliji, najsuncaniji i najsušniji ovogodišnji ljetni mjesec. Takvih ili slicnih ljeta posljednjih je godina bilo dosta, ljeta su nam opcenito sve toplija i sve sušnija, narednih se godina situacija može samo pogoršati, a na nama je da se tome prilagodimo i da se za to na vrijeme pripremimo.

Ovogodišnje su ljetne vrucine pri samom kraju, temperature ce neznatno pasti vec narednog vikenda da bi još znacajnije pale prvog dana rujna cime bi i ovogodišnje ljeto trebalo biti završeno. Kraj kolovoza i prestanak ljetnih vrucina cesta je slika ljetnog vremena u Istri, ove ce godine to još jednom biti potvrdeno. Kako se znacajnije oborine i dalje ne ocekuju, prvi dani rujna trebali bi biti suncani i ugodni. To ce nakon dugih vrucina biti veliko olakšanje, ali i priprema za kišnu sezonu koja uskoro stiže. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter