U Puli otvoren Visoki zdravstveni studij

H. E. Takehiro Togo na svečanosti početka nove akademske godine (Manuel ANGELINI)
H. E. Takehiro Togo na svečanosti početka nove akademske godine (Manuel ANGELINI)

Uz prisutnost čelnih ljudi Istarske županije, Grada Pule i uvaženih gostiju danas je u prostorijama Europskog centra za mir i razvoj (ECPD) u Flacijusovoj ulici održana svečanost otvaranja akademske godine 2012./2013. Visokog zdravstvenog studija - smjerova fizioterapije i zdravstvene njege.

Svečanosti je među ostalim prisustvovao i predsjednik akademskog savjeta ECPD-a H. E. Takehiro Togo, njegov zamjenik H.E. prof. dr. Albert Maes te prof. dr. sc. Ludvig Toplak, predsjednik Alma Mater Europaea - Maribor. -Sretan sam što sam ovdje na otvaranju akademske godine. Želim vam uspješnu i svijetlu budućnost i nadam se da će se pulski centar razvijati u raznim pravcima, rekao je Togo pozdravivši studente i prisutne.

Maes je pak, istaknuo da je ECPD važan, ne samo u akademskom smislu već i u političkom te da je vrlo zadovoljan što je u Puli otvorena podružnica. Pojasnio je da je ECPD zapravo ustanovljen od strane UN-a u doba hladnog rata kako bi bio svojevrsna brana u uspostavi mira. Također, nastavio je, tu je ulogu imao i u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji kada je otvoreno niz centara u zemljama Balkana, a sve radi uspostave mira.

- Pula stoga nije izabrana bez razloga. Ima europski karakter i bit će svojevrsni centar južnoeuropske regije koja će za zadaću među ostalim imati prevladavanje nacionalizma koji u zapadnoj Europi uzima sve više maha, rekao je Maes te istaknuo da je najbolji način da se to učini obrazovanje.

Toplak je također istaknuo važnost pulske tradicije i kulture i izrazio nadu da će Pula postati novo žarište kulture i intelektualnog stvaralaštva. Predstavio je potom slovensku akademiju Alma Mater pod koji zapravo spada pulski studij, kazavši da je iz tog sveučilišta izašlo čak 29 nobelovaca.

Miletić je izrazio zadovoljstvo otvaranjem studija, a dekan Politehnike Luciano Delbianco najavio je među ostalim početak doktorskog studija u Puli. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter