U Puli otvoren tjedan izraelske kulture

Tjedan izraelske kulture u Istri počeo je ispred Augustovog hrama
Tjedan izraelske kulture u Istri počeo je ispred Augustovog hrama

Večeras je na pulskom Forumu ispred Augustovog hrama, uz jake mjere sigurnosti, svečano otvoren kulturni festival "Čarolija Izraela, ljeto u Istri". Otvorenju su prisustvovali bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, izaslanica aktualnog predsjednika Ive Josipovića Zrinka Vrabec Mojzeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i brojni drugi uvaženi gosti. Tjedan izraelske kulture u Puli i Poreču traje do 9. kolovoza, a organizira ga veleposlanstvo Izraela u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Grada Pule i Istarske županije.

Izraelski veleposlanik Yossi Amrani rekao je da je ovaj festival gesta prijateljstva Izraela prema Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije i pozvao sve da se pridruže festivalu i upoznaju kulturu koja ne poznaje granice, već spaja ljude i zemlje kroz svoje sličnosti i različitosti. Dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin zaželio je dobrodošlicu i rekao da će i ova manifestacija pridonijeti multikulturalnosti Istre, a župan Valter Flego ovom je prilikom čestitao 65. godišnjicu nezavisnosti države Izrael. Sva trojica, zatim su sinkronizirano otvorili festival rekavši: "Neka čarolija počne!".

Nakon otvorenja počeo je koncert ženskog kvinteta Carmel A-Cappella, koji na repertoaru ima vokalne verzije poznatih skladbi. Ovaj kvintet pjevačica specijaliziran je za a cappella polifonu glazbu i jedinstveni su ansambl na izraelskoj glazbenoj sceni. Usput, one su se tijekom dana neočekivano sastale s velikim kantautorom Leonardom Cohenom koji je sinoć održao nezaboravan koncert u pulskoj Areni.

Svoj su nastup večeras otvorile skladbom iz popularne serije The Muppet Show, a nastavile Mozartovom "Malom noćnom muzikom". Tijekom ostatka večeri izvest će i song iz mjuzikla "Moje pjesme, moje snovi", kao i pojedine izraelske pjesme poput skladbe "Paranoya" koju je kreirao Ahinoam Nini, narodne pjesme na raznim jezicima, jazz skladbe, Vivaldijeva "Četiri godišnja doba", kubansku ljubavnu pjesmu "Guantanamera", a koncert planiraju završiti skladbom Glena Millera "In the Mood". (Z. ANGELESKI; snimio: M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter