U Puli otvoren Slovenski dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici slovenske nacionalne manjine odsad imaju novo, dodatno mjesto za druženje, kreativne radionice i razne priredbe - u Slovenskom domu koji je u petak, u povodu Dana slovenske kulture, svecano otvoren u središtu Pule. Samo ulicu nadomak Slovenskog doma, koji se na prvom katu vremešne zgrade proteže na 90 cetvornih metara, u prostorijama Slovenskog kulturnog društva "Istra" otvorena je izložba Roka Zelenka, slovenskog akademskog slikara s grožnjanskom adresom, u povodu 30. godišnjice njegova rada.

Prostor Slovenskog doma, koji krase brojne slike i bogata knjižna grada, društvu je kupila i poklonila slovenska vlada. Dom je simbolicno rezanjem crvene vrpce, pred 50-ak okupljenih, otvorio državni sekretar u uredu slovenske vlade za Slovence u inozemstvu dr. Boris Jesih napomenuvši da je realizacija doma važna u kriznim vremenima koja nisu naklonjena novim projektima. Na otvorenje je stigao i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj dr. Milan Orožen Adamic u društvu supruge. Najavio je da iduceg mjeseca završava njegov veleposlanicki mandat te je pohvalio istarsko gostoprimstvo i dobru volju ovdašnjih ljudi.

"Otvorenje Slovenskog doma izuzetno je bitno za naše daljnje djelovanje. Zahvaljujem Republici Sloveniji koja je uvidjela da su nam potrebni dodatni prostori, zaslužili smo ih s obzirom na dosadašnju aktivnost", kazala je predsjednica društva "Istra" Klaudija Velimirovic, koja je slovenskim gostima poklonila živi suvenir koji ce ih podsjecati na Istru - minijaturnu maslinu u vazi od istarskog kamena. Clanovi "Istre" i predstavnici drugih istarskih slovenskih društava te gradski i županijski dužnosnici druženje su nastavili uz šampanjac i kolace.


Podijeli: Facebook Twiter