U Puli otvoren Bejahad Židovske kulturne scene


Pozivam vas da budete veseli tokom ovog jubilarnog Bejahada i da u isto vrijeme poželimo da i dalje napreduje na veselje svih nas. Nadajmo se da će Bejahad još dugo biti s nama, uvijek spreman da nas razveseli i oraspoloži, kao i da nas poduči i upozori. Hvala mu na tome i hvala svima što vjerujete u njega. Uživajte u trinaestom Bejahadu; ovog puta 13 je sretan broj - rekao je svjetski poznati pisac i intelektualac David Albahari, jedan od institucija židovstva tj. jevrejstva na prostoru bivše države, otvarajući u hotelu Park Plaza Histria, po prvi put u Puli, manifestaciju Bejahad Židovske kulturne scene u prisustvu brojnih društvenih, političkih i vjerskih uglednika.

Bejahad znači zajedno, a budući da se održava već 13 godina, manifestacija će u Puli, po židovskom običaju, proslaviti svoju punoljetnost ili bar micvu. Zato i ovo 13. izdanje službeno nosi naziv "Bar micva Bejahad", a osim što ojačava židovski kulturni identitet kod Židova ovih prostora širi ideju zajedništva među različitim kulturama i identitetima.

- Živahan dječak je Bejahad. Ni jednog trenutka on ne miruje. Sve ga zanima, sve hoće saznati i svaki svoj ushit želi sa svima podijeliti. Nema sumnje, da će sada, kad je postao vjerski punoljetan, još pomnije zaviriti u blistave dubine i visine vjere i tradicije, kao i u propise i rituale ostalih vjerskih zajednica na ovom prostoru. Bejahad je odredio sebi veoma važan prioritet. On neprekidno radi na tome da održava dobre veze sa članovima svih zajednica s kojima dijeli ovaj prostor i za to je odredio sebi jednostavno ali značajno zaduženje koje je nazvao "kulturom do zajedništva" - istaknuo je Albahari.

Skup je pozdravio i pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasivši da se u Puli "nikad nismo dijelili po vjeri ni po krvnim zrncima i zato sam ponosan". Direktor Bejahada dr. Vladimir Šalamon rekao je da je ova manifestacija okupila oko 300 gostiju a što je pet posto Židova Jevreja, jer "nas od Maribora do Bitolja ima manje od šest tisuća". Prvi cilj Bejahada, dodao je, održavanje je zajedništva ove male zajednice. Prisutne je pozdravio i američki Rabin Andrew Baker pohvalivši napredak Bejahada kroz 13 godina.

Svečanost je otvorena izvedbom skladbe Bejahad koju je za ovu manifestaciju skladao Alfio Kabiljo a izveo ju je muško-ženski zbor Lino Mariani iz Pule. Bogati kulturni program s brojnim predavanjima, izložbama, promocijama i koncertima, traje do subote 1. rujna. Nakon čina svečanog otvaranja i projekcije filma s prošlogodišnje manifestacije "Bejahad 2011"., glazbeni dio manifestacije otvorila je koncertom zagrebačka violončelistica Ana Rucner. (Zoran ANGELESKI; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter