U Puli otvoren 53. Dekatlon

Svečano postrojavanja natjecatelja 53. Dekatlona
Svečano postrojavanja natjecatelja 53. Dekatlona

Dolaskom natjecateljskih ekipa i svečanim postrojavanjem na pulskom Forumu danas je otvoren 53. Dekatlon - međunarodne integrativno sportske igre za osobe s mentalnom retardacijom i drugim oblicima inavaliditeta. Otvorila ga je izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Vesna Škulić, poželjevši svim sudionicima dobre igre, puno uspjeha i dobrih rezultata.

Natjecatelji, njih oko stotinu iz Češke, Poljske, Rumunjske, Ukrajine i Hrvatske, pozdravili su je gromglasnim pljeskom, pokazavši time da se vesele početku ove, kako je nazivaju, mini paraolimpijade.

- Ponosni smo i drago nam što smo smo zajedno i što možemo pružiti podršku ovom važnom događaju, poručio je natjecateljima i organizatorima dogradonačelnik Fabrizio Radin, a dobrodošlicu i poruku da su svi pobjednici poslao je natjecateljima s pozornice i istarski župan Valter Flego.

Dobre želje i dobre sportske rezultate natjecateljima su poželjeli i predsjednik IMF-a (Integrative meetings of friends) Jerzy Chrabecki, inače idejni začetnik mini paraolimpijade, te Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI (Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida) i udruge OSI Kutina, čije su poruke dobrodošlice i ohrabrenja natjecateljima izazvale veliki pljesak svih okupljenih na pulskom Forumu.

Svečano otvorenje završeno je nastupom pulskih mažoretkinja te šetnjom kroz grad.

Sudionici su se potom polako počeli pripremati za prvi dio natjecanja, koji se održava u Domu sportova Mate Parlov. Natjecatelji se natječu u 10 disciplina poput skoka u vis, skoka u dalj, boćanja ili mini golfa.

Dekatlon se, inače, održava već 21 godinu i drugi put u Hrvatskoj. Radi se o manifestaciji koja za cilj ima objedinjavanje različitih kultura, religija i sporta, ali i integraciju osoba s raznim oblicima invaliditeta. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI) 


Podijeli: Facebook Twiter