U Puli otvoren 4. festival pameti

Otvoren 4. Festival pameti (N. LAZAREVIĆ)
Otvoren 4. Festival pameti (N. LAZAREVIĆ)

Danas je svečano otvoren 4. festival pameti, manifestacija u kojoj sudjeluje više od tisuću učenika srednjih škola iz ukupno 11 regija - Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Poljske, Češke, Ukrajine, Italije i Austrije.

Festival je prošle godine bio održan u Novom Sadu gdje su učenici pulske Gimnazije i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ostvarili zapažene rezultate, štoviše, pobjednica prošlogodišjeg Festivala je Lucija Šćur. Upravo zbog toga Istarska županija je ove godine domaćin otvaranja festivala, koji ove školske godine nosi moto "Probudi svoju kreativnost – razmišljaj inovativno".

Svečanost je počela "Kreativnim satom u Lipi" – Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, a službeno otvaranje održano je u sali za sastanke "Mijo Mirković-Mate Balota" sjedišta Istarske županije.

Ondje su se uz učenike finaliste te pobjednicu Festivala Šćur, prisustvovali zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan, ravnateljice škola Ljiljana Radoš i Branka Piton te izaslanstvo Autonomne pokrajine Vojvodine - Andor Deli, potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Mato M. M. Groznica, podtajnik pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednic  te Zdravko Živković, savjetnik u Vladi AP Vojvodine i autor igrice "Doris".

- Iznimno mi je drago što su učenici iz Istarske županije sudjelovali na festivalu. Oduvijek potičemo na kreativnost, no nažalost naš obrazovni sustav je još uvijek zastario pa je dobro svako toliko "izaći iz okvira".

Smatram da bi kreativnost trebala biti u centru obrazovanja jer kreativnost potiče inovativnost, rekla je među ostalim Benussi, poželjevši izaslanstvu dobrodošlicu. S njom se složio i Deli, dodavši da je sretan što se Festival od lokalnog, prometnuo u internacionalni.

Lucija Šćur je pak istaknula da je sve krenulo na prepad, da ispočetka nije bila ni svjesna što je Festival te da se zapravo igrala. Igrom je tako napravila kreaciju sastavljenu od 24 pločice (radi se zapravo o igri Doris) koju je žiri sastavljen od 12 članova proglasio najboljom. Program je nastavljen u Gimnaziji gdje je upriličen prigodan program učenika. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter