U Puli otrovana dva psa

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Pulska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je s utorka na srijedu, odnosno s 25. na 26. kolovoza, u Ulici braće Čeh otrovao dva psa. Pas 61-godišnjeg vlasnika uginuo je jutros, dok je 35-godišnji vlasnik uspio odvesti svog psa na vrijeme u veterinarsku ambulantu, gdje je utvrđeno da pas ima simptome trovanja te je zadržan na liječenju. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Ova vijest tek je jedna u nizu koju je danas dala PU istarska, jer, kako saznajemo od veterinara i veterinarske inspekcije, to nije niti rijetko, niti neuobičajeno za Pulu.

- Trovanje životinja, a pritom najčešće mislim na mačke koje se ipak slobodnije kreću od pasa koji su uglavnom pod nadzorom, u Puli je jako često. Zato mačke puno češće i ugibaju nego psi, iako to ostane tek na evidenciji i nitko se zbog toga previše ne brine. Sad je to slučaj s psima u Ulici braće Čeh, ali takvi se događaji bilježe u svim dijelovima grada Pule, od Vidikovca, Premanturske ceste, Verude do Šijane, nitko nije pošteđen. Slučajevi trovanja pojavljuju se i iz okolnih općina bivše Puljštine, ali daleko manje nego u Puli. Građani i vlasnici otrovane životinje takve stvari dojavljuju i prijavljuju policiji, ali dosad se sve pokazalo uzalud, saznajemo od veterinara, a to nam potvrđuju i u nadležnoj inspekciji. Sve dosad pokrenute prijave nisu urodile pronalaskom osobe koja baca otrov i njegovim kažnjavanjem. Veterinar na temelju simptoma utvrđuje trovanje ili barem posumnja o kojem je otrovu riječ, ali za potvrdu je potrebno uzeti uzorak i poslati na laboratorijsku analizu, a to košta. Tako prijave policiji uglavnom budu protiv "nepoznatih počinitelja", a postupke koji su vođeni i kod nadležnih inspekcija, nikad nisu dosad urodile plodom. Treba vam sumnja na neku osobu, a potom i da taj netko prizna da je to radio, što se, naravno, neće dogoditi - kažu nam u inspekciji. (M. SARDELIN, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter