U Puli osnovana udruga "Do romskog dostojanstva"

Prvi dan djelovanja udruge 'Do romskog dostojanstva' (M. MIJOŠEK)
Prvi dan djelovanja udruge 'Do romskog dostojanstva' (M. MIJOŠEK)

Službeno je danas s radom započela novoosnovana udruga "Do romskog dostojanstva" (DOR). Bio je to povod okupljanju predstavnika romske manjine na razini županije, ali i Hrvatske. Predsjednik udruge je Dedo Bajramović od kojeg smo saznali osnovne ciljeve djelovanja.

- Udruga će težiti ostvarivanju općeg boljitka za romski narod, odnosno cjelokupnu romsku zajednicu. Prvenstveno, bit ćemo orijentirani na zapošljavanje i obrazovanje Roma, njihovo zbrinjavanje pri deložiranju, ali i olakšanje puta pri dobivanju domovnica. Također, zalagat ćemo se protiv odvajanja romske djece u zasebne vrtiće i škole. Želja nam je da se djeca pripadnika naše manjine obrazuju na hrvatskom jeziku te u svom školovanju zajednički s ostalom djecom pohađaju klasične obrazovne programe. Želimo ostvariti zajedništvo, jednakost i ujedinjenje, dakle sve bez ikakvih osobnih interesa. Radit ćemo na okupljanju što većeg broja romskog naroda kroz različite manifestacije duhovnog, kulturnog, sportskog, gospodarskog i drugih sfera života. Za realizaciju i ostvarivanje prava i obveza Roma, namjera nam je surađivati s gradskim, općinskim i županijskim tijelima, no bez potraživanja ikakvih sredstava, rekao je između ostalog Bajramović.

Dopredsjednik Ibrahim Punušković istaknuo je da namjeravaju udružiti snage s drugim udrugama Roma u Istri i Hrvatskoj.

- Što nas je više, bolje ćemo funkcionirati. S hrvatskim  premijerom smo pregovarali o namjeri pronalaska adekvatnih parcela u Istri gdje bismo gradili stambene zajednice za zbrinjavanje deložiranih Roma, a koje bi financirale nevladine organizacije. Zasad smo pronašli dvije, jednu u Vodnjanu i jednu u Šalveli. Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović obećao je osigurati potrebnu infrastrukturu za lokaciju na području njihova grada te pomoć u realizaciji naših programa. Inače, Vladin ured nam je odobrio mogućnost traženja nekretnina u vlasništvu države za rješavanje problema smještaja deložiranih Roma, rekao je Punušković.

Podršku novoosnovanoj Udruzi dali su i svojom dolaskom obilježili Muhamed Zahirević, predsjednik Udruge "Madara - Ne boj se" iz Zagreba, koja je jedna od najvećih udruga Roma u Hrvatskoj, zatim predsjednik Udruge derviških redova alije Arslan Osmani, predsjednik Vijeća Roma Istarske županije Nedžad Bajrami i brojni drugi.

Privremeno, sjedište udruge "Do romskog dostojanstva", koja zasad okuplja 80 članova, bit će u Stankovićevoj ulici u Puli. (S. R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter