U Puli održan casting za Bulajićev film "Bijeg do mora"

 Interes je bio iznimno velik
Interes je bio iznimno velik

Iznimno je veliki interes vladao jučer na audiciji za statiste za film Veljka Bulajića "Bijeg do mora", održanoj u prostorima Admiraliteta na pulskoj Rivi.
Već u 10 sati, kada je počeo casting za film u produkciju Gral Filma, hodnik je bio prepun osoba različite životne dobi i izgleda - od penzića s već dosta mirovinskog "staža", i onih mlađih umirovljenika, studenata, apsolvenata, nezaposlenih. I svi su nestrpljivo čekali red, kao i da saznaju nešto više o samome filmu. Mnogi su se bojali da će izgubiti red, pa nisu bili previše raspoloženi za izjave, a kada su se novinarka i fotoreporter "probijali" prema prostoriji gdje se održavao casting, bilo je i onih koji su izražavali negodovanje zbog "ovih koji idu preko reda".
 
Silenzio stampa
 
No, pitanje koje je cijelo društvo u hodniku najviše zanimalo - koliko će iznositi honorar - jučer je ostalo bez odgovora, jer, kako su nam objasnile gospođe koje su vodile casting, kada statisti budu odabrani, za nekoliko tjedana, znat će se točan iznos koji će dobiti za statiranje i koliko će dana trajati.
 
Inače, o samom filmu vladao je "silenzio stampa", osobe koje su održavale casting nisu htjele reći ništa o filmu, točnim lokacijama, cijenama i drugome, a nisu nam dozvolili ni da snimamo samo odvijanje castinga. No, kako smo saznali svi su potencijalni statisti fotografirani te su ispunili upitnik s osobnim podacima, u kojem su trebali navesti visinu, težinu, broj cipela.
 
- Interes je bio iznimno velik, ljudi su zvali i pitali trebaju li pripremiti monolog, mnogi nisu bili svjesni činjenice da je to statiranje, mislili su da će glumiti, neki su unaprijed pitali mogu li biti partizani. Tako veliki interes vladao je zbog Veljka Bulajića, a zvali su čak iz Bosne, pitajući isplati li se doći na casting. Također, brojni su 
poduzetnici nudili svoje usluge, od cateringa, prijevoza, uniformi, svega, kazala je Aleksandra Vinkerlić, ravnateljice Istarske kulturne agencije u sklopu koje djeluje Istarska filmska komisija. 
 
Casting, koji se danas održava u Rovinju i Labinju, otvoren je za sve dobne skupine, a traži se 50 osoba koje će utjeloviti likove iz današnjeg vremena (turisti, djelatnici na aerodromu, stjuardese, prolaznici); 40 partizana i tri partizanke, 80 mještana/ki, većinom starijih, žene i djeca (svi mršaviji), četiri vojnika Talijana te 10-15 djece u dobi od 7 do 12 godina. Poželjno je da su djeca iz okolice Kršana i/ili s Labinštine jer će se scene s djecom snimati u okolici Kršana.
 
Zanimljivo iskustvo
 
- Volim film od mladih dana, umirovljenica sam i imam puno slobodnog vremena. Redovito obilazim kulturna događanja, gledam filmove, sviđaju mi se Bulajićevi filmovi, a mislim da bi to moglo biti zanimljivo iskustvo. Voljela bih raditi s glumcima, i mislim si, zašto ne probati, kazala nam je jučer Puljanka Sonja Mašić.
 
Mlađahni Branimir Mandac prijavio se jer mu se tema činila zanimljivom te smatra da to može biti zanimljivo iskustvo.
 
Brojni potencijalni statisti nisu željeli reći ništa o tome što očekuju od tih audicija, jer nisu željeli izgubiti red ili su se pravdali time da ne znaju što će ih pitati.
 
Premijera filma "Bijeg do mora" zakazana je za kraj godine. Prema najavi, film će autentično prikazati Istru, kroz njezinu materijalnu i nematerijalnu baštinu, a predstavit će i ruralni dio, odnosno vizure manje poznatih sredina unutrašnjosti. 
 
Casting će se održati danas od 10 do 14 sati u rovinjskom Pučkom otvorenom učilištu, i u isto vrijeme i u labinskoj Lamparni. (Vanesa BEGIĆ)
 
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ
 
 
 
 

 


Podijeli: Facebook Twiter