U Puli od rujna do studenog tri koncertna ciklusa Glazbenog poučka

Ronald Braus (Arhiva)
Ronald Braus (Arhiva)

I ove će se godine u Puli održati Glazbeni poučak. Prvi od ukupno tri koncerta održat će se u četvrtak, 15. rujna na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Zbog velikog odaziva zainteresiranih planirana su dva koncerta od kojih će onaj u 12.30 sati biti namijenjen osnovnoškolskom uzrastu, a drugi u 13.30 za srednjoškolce. Nastupit će: Orijana Vozila - sopran (Rovinj, Zagreb), Ronald Braus – bariton (Rovinj, Zagreb) i Aleksandra Golojka – glasovir, Rovinj.

Oni će predstaviti Svijet opere, te odgovoriti na pitanja: Kako se postaje pjevačem? Kako je to pjevati u operi? Koliko su važne glumačke vještine u ovoj profesiji? Kako njegovati glas i što pjevač mora svakodnevno vježbati?

Ciklus edukativnih koncerata odvija se jednom mjesečno za vrijeme nastavne godine i to u zimskim mjesecima kako bi održao kontinuitet glazbenih događanja. Ulaz je slobodan.

- Kao što se priprema i organizira posjet školaraca kazalištu i dramskim predstavama tako je zamišljen i Glazbeni poučak. Želimo stvoriti kod mladih naviku i interes praćenja ozbiljnijih i nešto drukčijih vrsta glazbe te da ju osjete uživo kao alternativu slušanju nosača zvuka na nastavi glazbenog u razredu. Naši su koncerti odlično prihvaćeni u školama u vidu terenske nastave i ulaze u nastavne kurikulume. Ciljevi koncerata su predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače koristeći  interakciju s publikom i multimedijalne prezentacije te predstaviti suvremenu glazbenu scenu u Istri, približiti ju mlađoj publici na njoj prihvatljiv, suvremen način, kazala je organizatorica programa Aleksandra Golojka.

Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju (devet godina) održavao u Pazinu (jednu godinu), Vodnjanu (jednu godinu) i Medulinu (dvije godine). Autorice projekta su članice Istarskog pododbora HDGU-a Aleksandra Golojka i Nataša Dragun.

Naredni koncert na rasporedu je u četvrtak, 13. listopada u Svetim srcima kada će nastupiti harfistica Diana Grubišić Ćiković iz Rijeke.

U četvrtak, 24. studenog u INK-u nastupit će Rovinjac Diego Leverić, koji svira lutnju.

Svi ti koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Pule. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter