U Puli obilježen Svjetski dan zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na potezu od Foruma do tržnice u nedjelju je u Puli brojnim aktivnostima u sklopu kampanje "1.000 gradova 1.000 života" obilježen Svjetski dan zdravlja, a u manifestaciji je sudjelovalo otprilike 500 gradana svih uzrasta. Forum je bio rezerviran za sportske aktivnosti te su se ondje predstavili odbojkaški, nogometni i košarkaški klubovi, zatim klub sportsko-ritmicke gimnastike Gazela te tae kwon do klubovi Futura i Bak. Da gradani ne bi samo pasivno gledali, bili su postavljeni koševi i golovi na koje su mogli zapucati cak i oni najmladi.

Logor i interijer izvidackog šatora posjetitelji su mogli razgledati u Parku grada Graza, gdje je 20-ak clanova Odreda izvidaca Istra pokazalo kako izgleda sastanak patrole, signalizacija, nacin izrade cvorova te igre. Na Portarati su pak nastupili vratolomni plesaci Breakdance Studija AB original, dok su pod šatorom clanovi Gradskog društva Crvenog križa Pula održali pokazne vježbe pružanja prve pomoci.

Ujedno su gradanima mjerili tlak, dok su clanovi Dijabeticke udruge Istarske županije Puljanima odredivali razinu šecera u krvi. Još jedan plesni program održan je na Trgu 1. svibnja, gdje su nastupile baletne skupine Društva Naša djeca, odnosno pulska i medulinska Pirueta te najmladi iz Plesaonicice.



Program je nastavljen pješacenjem stazom Vjeverica na Lungomareu, a po završetku šetnje za najmlade je održana predstava Birikine "Pinokio". Svjetski dan zdravlja pješacenjem su u nedjelju obilježili i KRUPP-ovci, koji su prošli stazu Orhideja u Šijanskoj šumi, te Udruga Za djecu, ciji su clanovi prohodali stazu Bambi u šumici Drenovica.

- Cilj nam je bio promovirati medu najmladima svakodnevnu tjelesnu aktivnost prvenstveno u prirodnom okruženju, odnosno na svježem zraku, da bi shvatili da je to baza zdravog života. Nije potrebno odlaziti u dvorane i teretane, dovoljno je svakoga dana prošetati barem pola sata, a mjesta za ovu jednostavnu aktivnost u Puli imamo napretek: Lungomare, Šijansku šumu…, kazao je procelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšic.

Iako je manifestacija bila izuzetno zanimljiva zbog raznovrsnih aktivnosti kojima je bilo moguce prisustvovati, posjetitelja nažalost nije bilo mnogo - što je uobicajeno za nedjeljno jutro u Puli. Stoga bi iduce godine možda ipak bilo bolje održati je u vrijeme subotnje špice, kada gradani pohrle u grad na kave i šoping.


Podijeli: Facebook Twiter