U Puli obilježen Međunarodni dan žena

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Romantičnim glazbenim programom, proljetnim cvijećem i druženjem obilježen je Međunarodni dan žena u Čitaonici Kluba umirovljenika, koja djeluje u sklopu Gradske knjižnice i čitaonice. Članicama kluba i drugim Puležankama koje su prisustvovale tradicionalnoj svečanosti, 8. mart je čestitao pulski gradonačelnik Boris Miletić, a uz pomoć pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića, svakoj od njih je uručio i rascvjetanu sadnicu. 

Pokazatelj razvijenosti društva

Čestitkama su se pridružili predsjednik Istarske stranke umirovljenika (ISU) Zdenko Pliško te ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović koja je predstavila prigodne markere za knjige sa stihovima istarskih pjesnikinja. Mladi opatijski glazbenik David Danijel razveselio je i raspjevao okupljene svojim repertoarom evergreena, od kojih je prvi bio "Io che amo solo te" pulskog kantautora Sergija Endriga, a druženje je nastavljeno uz kroštule za koje se pobrinula ISU.

- Zaštita građanskih prava, odnos prema manjinama i prema ženama najbolji su pokazatelji razvijenosti društva. Nisam zadovoljan činjenicom da rad muškaraca i žena još uvijek nisu jednako tretirani i valorizirani. Na tom području nam predstoji još puno rada. No, u Puli i Istri položaj žena je puno bolji nego li u pojedinim drugim dijelovima Hrvatske čija težnja po tom pitanju treba biti stati uz bok razvijenih zemalja. U Puli i Istri ravnopravno gradimo zajedničku budućnost. Zaštita prava žena, tolerancija i multietničnost vrijednosti su kojima se ponosimo i zahvaljujući kojima možemo biti primjer svima, poručio je gradonačelnik. 

Ravnopravno graditi budućnost

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka diljem svijeta simbolizirajući borbu za ženska prava, poput ravnopravnosti u svim segmentima društvenog života, prava glasa i prava na rad. Ideja za obilježavanje 8. marta pojavila se početkom 20. stoljeća, a povezana je s prosvjedima žena zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, među kojima su oni žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila 1857. godine u New Yorku te 1908. kad je 15 tisuća žena na ulicama New Yorka tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

IDS-a i SDP-a dijelili cvijeće na markatu

Osmi mart i prekrasan sunčani dan dobitna su kombinacija za veselu gužvu na markatu. Doprinos tome dali su jučer i članovi dviju stranaka koji su ženama poklanjali cvijeće, razmjenjivali osmjehe, pokoju srdačnu riječ i čestitali im njihov dan. IDS-ovci, na čelu s predsjednikom Borisom Miletićem te županom Valterom Flegom darivali su šarene vjesnike proljeća - jaglace. Nekoliko koraka dalje Puležanke su karanfilima razvedrili SDP-ov Forum žena Pule i gradska organizacija SDP-a.

(K. FLEGAR) 

 


Podijeli: Facebook Twiter