U Puli obilježen Dan pobjede nad fašizmom

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U povodu Dana pobjede nad fašizmom, koji je Europska unija proglasila Danom Europe, delegacije antifašističkih boraca, antifašista gradova Istarske županije te predstavnici Grada Pule i Istarske županije danas su uz brojne uzvanike položili vijence u Titovom parku, kraj Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma.

Okupljenima se obratio predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije te potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Tomislav Ravnić čestitajući Dan pobjede nad fašizmom te Dan Europe.

- Povijesni je to dan, jer Drugi svjetski rat najveća je katastrofa koja je zadesila čovječanstvo. Krvavi rat na tri kontinenta vodilo je 110 milijuna vojnika, a zahvatio je 81 posto ukupnog svjetskog stanovništva. Stradalo je 56 milijuna ljudi, među kojima su 32 milijuna bile civilne žrtve. Čak 61 od tadašnjih 67 zemalja bilo je zahvaćeno ratom, a u Hrvatskoj je stradala 271 tisuća ljudi, rekao je između ostalog Ravnić te  pozvao prisutne na minutu šutnje u znak zaslužene počasti svim časnim borcima i žrtvama rata.

Prigodno, polaganje vijenca proteklo je uz glazbenu pratnju članova Puhačkog orkestra grada Pule. (S. R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter