U Puli o školovanju u SAD-u

Rebecca Z. Mano iz američkog veleposlanstva govorila je o studiranju u SAD-u
Rebecca Z. Mano iz američkog veleposlanstva govorila je o studiranju u SAD-u

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je predavanje "U.S. Education" (Školovanje u SAD-u). Uz predavačicu Rebeccu Z. Mano iz američkog veleposlanstva, koje je organiziralo predavanje za maturante gimnazijalce u suradnji s pulskom Gradskom knjižnicom i čitaonicom, predavanju je prisustvovao i Tim Gerhardson, savjetnik za odnose s javnošću pri Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Tijekom predavanja saznali smo da u Americi studira oko 600 studenata iz Hrvatske, a ukupno je u Americi 18 milijuna studenata.

- U Americi je drugačije isplaniran obrazovni sustav. Kod vas se upisuju ekonomija, medicina, pravo, dok su kod nas na svim fakultetima prve dvije godine opće, odnosno studenti slušaju predavanja iz znanstvenih disciplina, umjetnosti, društvenih znanosti, da bi se nakon druge godine odlučili za što će se specijalizirati. Kod nas ima preko 40 tisuća fakulteta i mogućnosti studiranja su velike, te smatram da je američki model obrazovanja najbolji, kazala je Mano.

Tim Gerhardson rekao je da studenti imaju jako puno prigoda i mogućnosti, a puno studenata može si priuštiti školovanje, koje košta uglavnom između 15 i 60 tisuća dolara, zahvaljujući sportskoj stipendiji.

Saznali smo i da oko 90 posto studenata od ukupnog broja koji upiše fakultet na kraju i diplomira. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter