U Puli nova sezona škole trčanja

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nedeljko Vareškić, voditelj je projekta Adidas škola trčanja te predsjednik udruge "Aktivan život" koja ga provodi. Uoči početka prijava za ovogodišnju, drugu sezonu Adidas škole trčanja, upitali smo ga što Puljani mogu ove godine očekivati. Naime, ovogodišnji ciklus trčanja počinje 2. ožujka, a ovih dana počinju prijave u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je, drugu godinu zaredom, i Pula.

- Pula nas je ugodno iznenadila lani, a i interesom za ovu godinu kad očekujemo oko 200 građana da dođu i okušaju se u rekreativnom trčanju - kaže Vareškić.

Na upit čemu se ima zahvaliti na tolikoj popularnosti trčanja, iako još uvijek ima i onih koji misle da je to poput neke kolektivne histerije koja će se s vremenom stišati i nestati, Vareškić kaže da se, analizirajući podatke o broju njihovih članova koji se iz godine u godinu skoro udvostručuje, zaista može govoriti o tome da rekreativno trčanje zauzima ono mjesto u društvu koje mu i pripada - da postane najpopularniji i najrašireniji oblik sportske rekreacije.

- Rekreativno trčanje ili jogging, kako ga još nazivaju, u Americi i diljem razvijenijih dijelova Europe odavno je najrašireniji oblik rekreacije. Kod nas je očito trebao jedan ovakav projekt koji će izvući građane iz stanova u parkove na rekreaciju. Ne smatram to nikakvom kolektivnom histerijom, nego očekivanim slijedom događaja. Pa naravno da su ljudi histerični i oduševljeni jer su napokon otkrili savršen oblik rekreacije za njih. Većina ih je mislila da trčanje nije za njih, da je to za one nabildane dečke i zategnute cure. Naša škola im dokazuje da je trčanje za svakoga. No, ne i bilo kakvo trčanje, jer se mnogi krenu samostalno baviti trčanjem i vrlo brzo odustanu jer to krivo rade. Mnogi se nasmiju kada čuju da postoji škola trčanja i pitaju što će im škola pa znaju trčati. Da, svi znamo trčati, ali ne znamo svi pravilno dozirati treninge što najčešće dovodi do odustajanja - pojašnjava Vareškić. (S. ZRINIĆ-TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter