U Puli nedostaje jedan pedijatar i tri liječnika opće medicine


Mnogi roditelji školaraca nemalo se iznenade kada im na kućnu adresu stigne dopis HZZO-a kojim ih se umoljava da svoje dijete prebace iz ambulante dotadašnjeg pedijatra u ambulantu liječnika opće medicine. Tada najčešće kreće potraga jednaka onoj kada je novorođenče tek trebalo upisati kod nekog od gradskih pedijatara, što se i prije 15 godina činilo kao nemoguća misija. Situacija je ista i danas.

U Puli 37 obiteljskih liječnika

Većina će vas liječnika, bilo pedijatar, bilo liječnika opće medicine odbiti, sa žaljenjem se opravdavajući da ionako imaju preveliki broj pacijenata. No, svako dijete s redovnim zdravstvenim osiguranjem mora imati odabranog pedijatra ili liječnika opće medicine.

Ponekad se roditelje čak uvjerava da su pedijatri dužni imati u svojim ambulantama djecu do kraja osnovne škole, dok pedijatri uporno tvrde suprotno i objašnjavaju da zbog školaraca koji su još uvijek u njihovim ambulantama ne mogu uzimati nove pacijente, odnosno novorođenčad. Što je onda roditelju činiti s tim dopisom HZZO-a i kako riješiti sve moguće, a neugodne situacije s kojima će se susresti, upitali smo upravo HZZO-a u Zagrebu.

- Ovakve dopise na kućnu adresu dobivaju svi roditelji školske djece ukoliko zdravstvene kartone svoje djece još uvijek nisu prebacili u ordinacije obiteljske medicine. Članak 22. stavak 3. Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, u primjeni od srpnja ove godine, kaže da "doktor specijalist pedijatar ugovara provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za djecu predškolske dobi od 0 do 7 godina, a iznimno ima pravo ugovoriti provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i za djecu školske dobi do završenog osnovnog školovanja i to pod uvjetom da doktor specijalist pedijatar nije iz objektivnih razloga u mogućnosti imati za sebe opredijeljeni broj osiguranih osoba, djece predškolske dobi, do standardom propisanog broja, odgovorili su nam iz Službe za odnose s javnošću.

Dodaju da je na području Pule i Istarskih domova zdravlja, ugovoreno pet doktora specijalista pedijatrije, od kojih su tri koncesionara i dva zaposlenika Istarskih domova zdravlja. Prema Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece na području Istarske županije nedostaju tri tima pedijatara, po jedan u Puli, Rovinju i Umagu. Istovremeno na našem području djeluje 46 liječnika opće/obiteljske medicine koji imaju ugovor s Istarskim domovima zdravlja, od toga 16 specijalista opće i obiteljske medicine, 7 specijalista drugih specijalnosti (školska, medicina rada, hitna medicina) te 23 nespecijalista. U samom gradu Pula ugovoreno je 37 doktora obiteljske medicine.

- Prema našim saznanjima, na specijalizaciji iz obiteljske medicine je jedna doktorica koncesionar iz Rovinja, koja će uskoro početi raditi, i šest zaposlenika Istarskih domova zdravlja, od kojih su dvije već ugovorene (Medulin i Pula) te imaju zamjenskog doktora u ordinaciji, jedna nije ugovorena, a ostale su ugovorene u drugim ispostavama Istarskih DZ-a. Prema Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti opće/obiteljske medicine na području Istarske županije nedostaju tri tima, jedan u Cerovlju i dva u Puli, rekli su nam iz HZZO-a. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter