U Puli navala na poslovnu ekonomiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupan broj kandidata koji su putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka ucilišta ove godine u ljetnom roku prijavili studijske programe je 40.369, što je više od prošle godine, kada ih je bilo 38.379. Sveukupno je prijavljeno 728 studijskih programa, od kojih najviše prijava imaju studiji sa Sveucilišta u Zagrebu. Prvo mjesto drži ekonomija (6.316 prijava), odmah zatim poslovna ekonomija (6.176), a potom slijede studij gradevinarstva (4.577), prometa (4.214) i politologije (3.375).

Namjeru upisa na Fakultet elektrotehnike i racunarstva prijavila su 3.124 kandidata, a novinarstvo želi studirati 2.987 osoba. Po broju prijava - njih 2.783 - slijede prvi strucni studij javne uprave s Društvenog veleucilišta u Zagrebu i strucni studij poslovne ekonomije (2.348) s Ekonomskog fakulteta. Na desetom je mjestu studij psihologije (2.345) s Filozofskog fakulteta.

Na Sveucilište Jurja Dobrile u Puli ukupno je pristiglo 2.868 prijava, a najviše za studij poslovne ekonomije (625), na koji se može upisati 255 redovnih studenata. Zatim slijedi studij Kultura i turizam s 407 prijava, koji u odnosu na broj slobodnih mjesta (31) ove godine ispada najpopularniji studij na pulskom sveucilištu. Na trecem mjestu je studij ekonomije s 393 prijave, a upisna kvota iznosi svega 31 mjesto.

Ovo je jedan od cetiri studija koji su zasad u cijelosti popunjeni uz jednopredmetni studij povijesti, dvopredmetni studij povijesti i talijanske književnosti te interdisciplinarni studij znanost o moru. Najmanje je prijava za klasicnu harmoniku (pet) i za studij latinskog jezika (šest). Potonji je pak najmanje privlacan studentima jer dosad nema interesa za upis na taj studij.

Ukupno se na pulsko sveucilištE može upisati 797 studenata, a zasad je popunjeno 513 mjesta. Iako neki studiji imaju i trostruko više prijava od slobodnih mjesta, kvota nije popunjena. Razlog je taj što buduci brucoši kalkuliraju hoce li im se u meduvremenu osloboditi upisno mjesto na nekom drugom, njima dražem studiju. Naime, svaki od kandidata na državnoj maturi mogao je prijaviti do deset studija, a trenutno objavljene rang-liste su privremene te ce se redoslijed na njima mijenjati sve do minute prije ponoci u cetvrtak 7. srpnja.

Tocno u ponoc u petak 8. srpnja lista ce postati konacna i maturant ce se naci samo na rang-listi onog studijskog programa na kojem je stekao pravo upisa, a koji se nalazi na najvišem mjestu na njegovoj listi prioriteta. Do tada kandidati mogu mijenjati svoje liste, neke studije brisati ili dodavati nove, ali samo ukoliko podržavaju ranije položene ispite državne mature. Zasad je 417 prijavljenih studija s pulskog sveucilišta rangirano kao prvi izbor buducih studenata. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter