U Puli kuće skuplje po kvadratu od stanova

Prema prosječnim cijenama kuća i stanova, najskuplja mjesta u Istri su Vrsar i Rovinj (Manuel ANGELINI)
Prema prosječnim cijenama kuća i stanova, najskuplja mjesta u Istri su Vrsar i Rovinj (Manuel ANGELINI)

Prosječna cijena nekretnina u Istarskoj županiji smanjila se, u posljednjih godinu dana, za 1,38 posto, odnosno s 1.564 eura na 1.542 eura po četvornom metru. Te je podatke u svom novom istraživanju naveo web oglasnik Njuškalo, uspoređujući cijene od travnja 2014. do travnja 2015. godine na uzorku od 153 tisuće nekretnina.

Nacionalni prosjek pokazuje da su cijene nekretnina u Hrvatskoj prosječno pale za tri posto u proteklih godinu dana. Najskuplje su u Jadranskoj Hrvatskoj – prednjače Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik, dok su najjeftinije nekretnine oglašene u Požeško-slavonskoj županiji. Istarska županija po skupoći nekretnina zauzima sedmo mjesto. Skuplje kuće i stanove bilježe Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija, te grad Zagreb. Nešto su povoljnije cijene od Istre u Ličko-senjskoj i Zagrebačkoj županiji.

 Što se tiče gradova, uz Dubrovnik su najskuplji Split, Zadar i Zagreb. Cijena kvadratnog metra kuće u Puli iznosi 1.457 eura, dok su stanovi povoljniji – 1.311 eura po kvadratu. Skuplje cijene kuća nego stanova imaju još Dubrovnik i Split, dok su u drugim velikim gradovima stanovi skuplji od kuća.

 U Istarskoj županiji prosječna cijena stana u travnju iznosila je 1.569 eura, dok su se kuće prodavale po 1.511 eura po kvadratu. Gledajući nacionalni prosjek, najskuplji su stanovi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 2474 eura, a najjeftiniji u Požeško-slavonskoj županiji – 749 eura po kvadratnom metru (gdje je cijena kuća pala na 392 eura po kvadratu).

 Istraživanje Njuškala pokazuje i trendove cijena kuća i stanova u istarskim gradovima i općinama. U razdoblju od travnja 2014. do travnja 2015. najviše su porasle cijene kuća u općini Grožnjan, za 36 posto (s 1579 eura na 2142 eura po kvadratu), u Svetvinčentu su nekretnine prosječno porasle 21 posto, u Gračišću 24 posto, Svetoj Nedelji 23 posto, Pićnu 12 posto, te u Balama 11 posto. Najveći pad cijena nekretnina, za 33 posto, zabilježen je u općini Lanišće, gdje se cijena kvadrata spustila s 693 na 467 eura po metru.

 U Vrsaru, gdje su nekretnine najskuplje (u prosjeku 2.196 eura po kvadratu) nije bilo promjene vrijednosti, u Rovinju i Pazinu su nekretnine izgubile jedan posto vrijednosti, u Umagu, Puli i Labinu dva posto, dok su tri posto jeftinije u Poreču.

 Prema prosječnim cijenama kuća i stanova, najskuplja mjesta u Istri su Vrsar, Rovinj, Grožnjan, Novigrad, Umag, Poreč, Svetvinčenat, Sveti Lovreč, Medulin, Fažana, Višnjan, Motovun,

Labin i Ližnjan. Ispod tisuću eura po kvadratu kuće i stana nalaze se Kršan, okolica Pazina, Gračišće, Pićan, Cerovlje, grad Pazin,

Karojba, Sveti Petar u Šumi i Lanišće. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter