U Puli konferencija o Sredozemlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred brojnim znanstvenicima i sveucilišnim profesorima iz cijelog svijeta u srijedu je na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli svecano otvorena godišnja konferencija Medunarodne udruge za mediteranske studije - Mediterranean Studies Association, koja sjedište ima u Massachussetsu (SAD).

Rektor Robert Matijašic izrazio je zadovoljstvo što je udruga izabrala pulsko sveucilište kao mjesto održavanja 15. po redu konferencije koja okuplja 140 znanstvenika koji se bave raznim vidovima proucavanja Sredozemlja u prošlosti i sadašnjosti.

- Ova nam je konferencija znacajna zbog dva razloga, jedan je u izazovu koji postoji kad se organizira ovako mnogobrojni skup, a drugi zbog pozicije Pule. Ovaj se grad nalazi na Sredozemlju, a istovremeno je povezan s kontinentalnom Europom, Pula je uvijek bila na razmedu istoka i zapada, sjevera i juga, kazao je Matijašic.

A upravo ce se ovaj bogati interdisciplinarni program odvijati do 2. lipnja radom u 39 sekcija, gdje ce se osim prikaza Sredozemlja kroz povijest, prezentirati teme poput životinjskog i biljnog svijeta, jezika, kazališta i filma te povijesti turizma kao i mnoge druge.

Medu sudionicima koji dolaze iz vecine europskih zemalja, pa cak i iz SAD-a, Kanade, Brazila, Južne Koreje ili Dubaija, je i trideset nastavnika i znanstvenika s pulskog sveucilišta. Izvršni direktor kongresa Benjamin F. Taggie je u znak zahvalnosti sveucilištu kao suorganizatoru konferencije rektoru urucio pocasnu medalju. (M. J.)

 


Podijeli: Facebook Twiter