U Puli jedrilicari iz cijele Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski Jedrilicarski klub Vega i ove godine organizira tradicionalnu Regatu svetoga Nikole. Ovogodišnja, 19. po redu, na rasporedu je od 3. do 5. prosinca, a održat ce se u pulskom akvatoriju.

Regata bi trebala ugostiti više od 400 jedrilicara iz cijele Europe, od Baltika do Sredozemlja, koji se natjecu u klasama Optimist, Laser, Laser Radial, Laser 4.7 i 470. Inace, rijec je o najmasovnijoj hrvatskoj regati za "male klase", ujedno i jednoj od najmasovnijih u Europi u klasi Optimist, koja se boduje za svjetsku jedrilicarsku ljestvicu u olimpijskim klasama.

Kako je na konferenciji za novinare naveo Vladimir Božac, predsjednik Kluba, dosad je stiglo 260 pretprijava jedrilicara iz 14 europskih zemalja, a prvi ce put doci jedrilicari iz Turske i Belgije. Osim njih, nastupit ce natjecatelji iz Nizozemske, Njemacke, Poljske, Madarske, Austrije, Francuske, Ceške, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije i, naravno, Hrvatske, koje je podrobnije predstavio trener Kluba Ivan Martincic.

Najbrojniji su jedrilicari klase Optimist, a po svemu sudeci, ove godine nece nastupiti jedrilicari u atraktivnoj olimpijskoj klasi 470, jer je zasad pristigla samo jedna prijava.



Jedrilice, kako je najavljeno, krecu na regatno polje iz uvale Valsaline u petak, 3. prosinca, u 10 sati, a jedrit ce se na dva regatna polja (jedno za klasu Optimist, a drugo za ostale) izmedu rta Stoja i Verudele. Start prvog jedrenja planira se za oko 10 sati. U tri je dana na programu cak šest jedrenja, a podjela nagrada planirana je za nedjelju, 5. prosinca, oko 16 sati.

- Iako sa skromnim financijskim sredstvima, borimo se da opstanemo uz još dvije regate koje se istovremeno održavaju, ali uz daleko izdašniju pomoc lokalne zajednice, a to su regata na Palma de Mallorci i u Las Palmasu, rekao je Božac te naveo da su njihova najveca snaga clanovi-volonteri bez kojih ova regata nikada ne bi bila toliko cijenjena u jedrilicarskih krugovima. Naime, ove godine na moru i kopnu regatu ce pratiti 80-ak volontera.


Podijeli: Facebook Twiter