U Puli je besplatno školstvo vrlo skupo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna ogorcena majka nam je ukazala da roditelji u najvecem istarskom gradu za svoje školarce koji marendaju u školi i ostaju u produženom boravku moraju mjesecno izdvojiti cak 780 kuna! Ove je godine cijena marende povecana sa sedam na osam kuna po danu, a gradska je vlast na roditelje prebacila i 20 posto troškova programa produženog boravka, u što spadaju i place ucitelja.

Za produženi boravak vec se placa rucak i užina, i to po danu 22 kune ili 20 kuna ukoliko škola ima vlastitu kuhinju. Ukupno je u pulskim školama 600-tinjak ucenika u produženom boravku, pretežito prvih i drugih razreda, ciji roditelji samo za prehranu placaju oko 500 kuna na mjesec.

- Užasno nam je skup izdatak za cjelodnevni boravak, mjesecno oko 100 eura. Samo je naizgled osnovna škola besplatna, prvo udžbenici, a da ne spominjemo da se svaki tjedan nešto dodatno mora kupovati za školu... Jako me razljutilo kada sam saznao da je ove školske godine Grad odredio da se sufinanciranje boravka prebacuje na obitelji. Taj potez gradske vlasti opravdavaju recesijom, a istovremeno grade koliko god atraktivno, ipak neprimjereno skupo zdanje Osnovne škole Veli Vrh, dok radovi na školi Veruda nikako da završe, istice otac jednog prvašica.



U nadležnom gradskom odjelu isticu da je organiziranje i financiranje produženog boravka mogucnost, a ne obaveza lokalne vlasti te da Grad Pula iz svojeg proracuna za place ucitelja u produženom boravku ove godine izdvaja oko 2.385.000 kuna, dok se iznos za 2011. godinu još nije utvrdio.

- Potrebno je uzeti u obzir imaju li drugi gradovi regulirane olakšice, kao što to ima Grad Pula i to Odlukom o socijalnoj skrbi gdje su utvrdeni postoci subvencioniranja troškova školskih marendi i produženog boravka, istice pomocnica procelnika Elena Puh Belci iz Odjela za društvene djelatnosti.

Iako prema Zakonu o odgoju i obrazovanju lokalne vlasti zaista nisu obavezne financirati produženi boravak, u svim ostalim gradovima u Istri, kao uostalom i u vecini gradova koje smo kontaktirali izvan Županije, gradske vlasti snose troškove placa ucitelja produženog boravka u stopostotnom iznosu.

Zagreb subvencionira cak i prehranu ucenika u produženom boravku pa tamošnji roditelji, u usporedbi s pulskih 780 kuna, placaju samo 270 kuna.

Tako ispada da je tzv. besplatno školstvo u Puli jedno od najskupljih u državi. Ispada da je od Pule za obitelji školaraca gori jedino Split gdje roditelji financiraju polovicu iznosa za place ucitelja u produljenom boravku. Jeftinija je cijena marende koja se krece od pet do šest kuna.

Roditelji koji nemaju prebivalište u Puli dužni su snositi punu cijenu produženog boravka u iznosu od 615 kuna, što zajedno s prehranom iznosi više od 1.000 kuna na mjesec! Takav je slucaj talijanske Osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi", jedinoj školi na talijanskom jeziku uz onu u Vodnjanu, kojoj gravitiraju daci iz južne Istre.


Podijeli: Facebook Twiter