U Puli Jaffa keksi i dalje na policama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su, zbog ambalaže opasne po zdravlje, u Sloveniji iz prodaje povuceni Jaffa keksi koje proizvodi srpska Crvenka iz Gornjeg Milanovca, pokušali smo doznati hoce li se oni povuci i s našeg tržišta.

Imaju li kakvu informaciju o tome upitali smo najprije Hanu Juric, voditeljicu istarskog Savjetovališta za zaštitu potrošaca, no ona nam je rekla da nikakvih službenih informacija o povlacenju spomenutih keksa s tržišta nisu dobili. Isto smo pitanje potom postavili Hrvatskoj agenciji za hranu sa sjedištem u Osijeku.

Agencija sudjeluje u sustavu brzog uzbunjivanja za hranu, zadužena je za procjenu rizika i prosljedivanje informacije u vezi s opasnostima u hrani. U HAH-u su rekli da ce se oko spornih keksa tijekom dana održati sastanak te ce nam nakon njega proslijediti odgovor. Nažalost, još nam nije stigao.

Nakon naše provjere ustanovili smo da su popularni keksi u cetvrtak i dalje bili na policama pulskih trgovina, a prodavacice nisu znale ništa o eventualnom povlacenju.

Odluku da se keksi povuku iz prodaje donio je slovenski zdravstveni inspektorat nakon što je utvrdeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plasticnu foliju lako izlucuju na proizvod. Institut za sigurnost zdravlja Republike Slovenije analizirao je kartonsku ambalažu i utvrdio da sadrži visoke vrijednosti fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji su opasni za zdravlje.

Ocjena analize uzorka pokazala je da je u oba slucaja izloženost proizvoda ovim opasnim kemijskim tvarima stopostotna, pa predstavlja opasnost za zdravlje odraslih i djece.

Kako navode slovenski mediji, uvoznik proizvoda s njihova ce tržišta preventivno povuci preostale kekse s rokom upotrebe do 26. veljace 2011. godine (Jaffa naranca od 300 i 150 grama, Jaffa višnja 150 grama i Jaffa limun 150 grama). Savez potrošaca Slovenije savjetovao je kupcima da ne konzumiraju Crvenkine kekse ako su ih vec kupili. (Borka PETROVIC)

Keksi ostaju u hrvatskim ducanima

Crvenkini keksi Jaffa, za koje je slovenska sanitarna inspekcija na tamošnjem tržištu preporucila povlacenje s polica zbog potencijalne opasnosti po zdravlje, u Hrvatskoj nece biti povuceni. Iz osjecke tvrtke Dicentra, uvoznika Jaffe za Hrvatsku, odgovorili su nam da ih nitko iz Ministarstva zdravstva, odnosno Sanitarne inspekcije, nije kontaktirao, niti im preporucio povlacenje slatkiša s tržišta.


Glasnogovornica slovenske inspekcije Manca Uršic Rosar kaže da štetne tvari nisu pronadene u keksima, vec iskljucivo u vanjskoj, sekundarnoj ambalaži, za koju samo postoji pretpostavka da može prijeci i na proizvod. Da bi došlo do znacajnih oštecenja jetara i bubrega, moralo bi se, pod pretpostavkom da su štetne tvari ušle u kekse, kroz duži period konzumirati vece kolicine Jaffe, objašnjava.

Iz Crvenke odgovaraju da su Slovenci s polica povukli samo spornu ambalažu s rokom trajanja do 26. veljace, u kojoj je, za razliku od pošiljaka proizvedenih od listopada naovamo, korišten UV lak.

- Jamcimo za zdravstvenu ispravnost svih naših proizvoda, koji su primarno zapakirani u zaštitne polipropilenske folije koje zadovoljavaju najviše standarde, dok je UV lak korišten samo na sekundarnoj ambalaži, istice Crvenkina direktorica operacija Jelena Juric.


Prema mišljenju mg. Marijana Katalenica, voditelja Odjela zdravstvene ispravnosti namirnica pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, problem je što propisi za sekundarnu ambalažu u Hrvatskoj, ali ni u citavom EU-u, zapravo ne postoje. Misli je, medutim, da velike molekule štetnih UV stabilizatora iz laka na kutiji ne mogu proci kroz manje pore celofana, odnosno polipropilenske folije. Zbog propusta vlage, ta folija mora biti porozna, no razloga za paniku, kaže Katalenic, nema. (B. M. P./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter