U Puli ima 45 autorskih bendova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako u Puli djeluje 45 autorskih bendova, osjeća se zamor glazbene scene. Nema više toliko lokalnih festivala i gitarijada koji bi promovirali lokalne demo bendove, a s druge strane publiku pomalo i odbija rock glazba. Jako je puno cover bendova koje radije angažiraju vlasnici klubova i kafića jer na njima ostvaruju bolju posjećenost, a time i zaradu, premda je riječ o sastavima koji reproduciraju tuđe pjesme.

Pulskim bendovima nije lako uspjeti u Zagrebu jer su daleko od vatre i moraju biti jako dobri da bi uopće bili zapaženi. No, postoji li ljubav prema glazbi i stvaranju, treba biti uporan neovisno o manjku reakcije publike ili medija.

Naglasci su ovo sa sinoćnjeg otvorenog stola o aktualnom položaju pulske nezavisne glazbene scene u klubu Uljanik, održanog prve večeri festivala Viva La pola. Skupu se nije odazvao velik broj posjetitelja; neki od pozvanih aktera opravdali su izostanak privatnim obavezama, a od odazvanih dominirali su poklonici metal scene.

U raspravi su, uz moderatore Zlatka Gotovca i Karla Mirkovića, sudjelovali Nino Gržinić i Vito Davevski iz mladog pulskog benda Metaxa, Goran Kovačević (G.K.Ton) , Andrea Močinić Mex i Hrvoje Vrčić Mrva iz hard core benda Anger, Hrvoje Nenadić iz benda Oliver Kovach, novinar Glasa Istre Mladen Radić, Kristijan Bijažić Pitzek iz Smooth Groovesa te Mihaela Tikvicki ( Viva La pola, Roštiljarka, Syntheses).

S tezom da pulska bendovska scena zamire nije se složio Mrva iz Angera. Štoviše, istaknuo je jaku konkurenciju što je dobro za razvoj dovoljno upornih grupa, pritom se zauzevši za prekid negativističkih 'ratova' među bendovima. Pitzek, bubnjar u brojnim pulskim, bendovima, smatra da se razlog slabom ili nikakvom prolasku pulskih bendova u Zagrebu ne krije u zagrebačkoj averziji prema pulskim grupama, nego u činjenici da najbolje prolaze oni koji djeluju u Zagrebu, ilustrirajući to primjerom Radio Aktiva, čiji su pojedini članovi benda Zagrepčani.

Hrvoje Nenadić, vođa grupe Oliver Kovach, za razliku od drugih, jako je zadovoljan;  snimili su album, nedavno su svirali u Humu, a na tom su koncertu uživali jednako kao da su svirali u Zagrebu. "Nije sve crno; imamo svoj put i svoju priču. A ako netko želi zaraditi novce, to je sasvim druga priča", poentirao je Hrvoje.

Novinar Mladen Radić poručio je: "Nemojte se oslanjati na politiku, mecene, udruge. Pokretači su uvijek pojedinci, individualci, a takvih u Puli ima". Nitko jučer nije donio u pitanje kvalitetu odnosno razinu autorstva bendova. Po liniji korektnosti i kurtoazije, uz međusobne hvale, svima su svi bili dobri i vrijedni. Publika očito drugačije misli. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter