U Puli iduće godine studij prevođenja

Natječaj za upis bit će objavljen u prvim mjesecima 2013. godine (arhiva)
Natječaj za upis bit će objavljen u prvim mjesecima 2013. godine (arhiva)

Odjel za studij na talijanskom jeziku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pokreće novi poslijediplomski specijalistički studij "Prevođenje u okviru hrvatsko-talijanske dvojezičnosti - Traduzione nell'ambito del bilinguismo croato-italiano", najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Voditeljica studija dr. Rita Scotti Jurić kaže da je ovaj studij pokrenut djelomično na inicijativu studenata, koji, posebice nakon potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, sve češće traže mogućnost produbljivanja znanja iz prevođenja.

- Za bivanje vrsnim prevoditeljem nije dovoljno studirati talijanski jezik. Svakodnevno primjećujemo da mnogi prijevodi nisu kvalitetni, a s druge je strane potreba za prijevodima sve veća. Jedan od glavnih razloga za pokretanje studija je upravo izražena potreba tržišta rada za stručnim prevoditeljima s hrvatskog na talijanski jezik i obrnuto, i to u svim područjima, od kulture i turizma do zajedničkih razvojnih projekata Hrvatske i Italije, istaknula je Scotti Jurić. Napominje da se Istarska županija u svom statutu opredijelila za dvojezičnost te je i to jedan od razloga pokretanja studija prevođenja.

Studij će trajati tri semestra, s tim da je posljednji semestar namijenjen završnom radu. Postoji još i predsemestar za studente koji nisu završili filološko znanstveno područje. Drugim riječima, studij mogu upisati sve osobe koje su završile diplomski (po starom sistemu) ili dodiplomski studij (po Bologni) humanističkog ili društvenog smjera, primjerice ekonomisti ili pravnici. Potrebno je imati prosječnu ocjenu od najmanje 3,5, a oni koji su studij završili s nižim prosjekom trebaju priložiti dvije preporuke sveučilišnih nastavnika.

Iako nema prijemnog ispita, uvjet za upis je poznavanje talijanskog jezika, koji mora biti na višoj razini, a provjeravat će se razgovorom s kandidatima.

Već u prvim mjesecima 2013. godine bit će objavljen natječaj za upis, zbog predsemestra koji starta u proljeće, dok će studij prevođenja početi sljedeće akademske godine, ujesen. Slobodnih mjesta za upis ima 20, a školarina za cijeli studij iznosit će oko 12.000 kuna. Nakon završenog studija stječe se titula sveučilišni specijalist hrvatsko-talijanskog prevođenja. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter