U Puli i Rovinju 19 stupnjeva Celzijusa

Temperature su daleko iznad uobičajenih za ovo godišnje doba (Dejan ŠTIFANIĆ)
Temperature su daleko iznad uobičajenih za ovo godišnje doba (Dejan ŠTIFANIĆ)

Duboko u mjesecu studenom, čije bi ime trebalo opisivati nešto vrlo hladno i studeno, ovih dana nije neobično vidjeti prolaznike u kratkim rukavima ili barem bez zimskog kaputa.

Temperature istarskih gradova daleko su iznad uobičajenih za ovo godišnje doba, pa su tako u ponedjeljak u podne zabilježene ove vrijednosti: Labin i Pazin 15, Buzet 16, Novigrad, Vodnjan, Buje, Umag i Rovinj 17, a Poreč i Pula 18 stupnjeva. Tijekom dana u Puli i Rovinju temperatura je dosegla već gotovo ljetnih 19 stupnjeva Celzijusa što je zaista neobično za ovaj period godine. Što utječe na ovakvu južinu?

Toplije od prosjeka

- Južina je posljedica ciklone iznad Pirinejskog poluotoka, jer su se naši krajevi zatekli na prednjoj strani ciklone u višednevnom izraženom južnom strujanju. Takve su situacije najčešće dugotrajnije, stoga je realno očekivati da će se toplije vrijeme od prosjeka zadržati još barem šest dana, kaže agronom Petar Radovan s portala Istramet koji upozorava na naglu promjenu vremena koja se dogodila prošlog tjedna.

"Nakon što su početkom prošlog tjedna, ponajviše zahvaljujući vrlo niskim jutarnjim temperaturama zraka, prosječne dnevne temperature pale na ekstremno niske vrijednosti, u samo dva dana situacija se drastično promijenila. Primjerice prošlog utorka prosječna dnevna temperatura zraka u Pazinu bila je niža i od siječanjskog prosjeka. Prema mjerenjima Istrameta koji temperaturu mjeri svakih pet minuta ona je iznosila samo -0,4 stupnjeva, dok su mjerenja DHMZ-a koji temperaturu mjeri triput dnevno dala 1,8 stupanj. Oboje je niže od prosječne dnevne temperature u siječnju u Pazinu koja iznosi 2,8 stupnja. Nakon zatopljenja, temperatura zraka porasla je na vrijednost primjerenu posljednjoj dekadi rujna. Riječ je o najizraženijoj temperaturnoj oscilaciji u dosadašnjem dijelu godine. Gledajući dnevni prosjek, temperatura je porasla gotovo 15 stupnjeva Celzijusa!", kaže Radovan iz Istrameta. I oborine su iznad prosjeka, Rijeci još nedostaje manje od 44 litre po četvornome metru do apsolutnog rekorda za studeni, kakvo je stanje u istarskim gradovima po mjesečnim oborinama?

- S obzirom na trenutnu "kišnu" prognozu te da Rijeci nedostaje samo 44 milimetara kiše za obaranje dosadašnjeg oborinskog rekorda u studenome, vjerojatno ćemo na kraju mjeseca govoriti o najkišovitijem studenome od početka meteoroloških mjerenja. U Istri je kiše palo u manjim količinama, stoga rekordi nisu ugroženi, no mjesec će vjerojatno završiti kao ekstremno kišovit za veći dio poluotoka, nastavlja Radovan. Ako promatramo podatke o oborinama koje je Istramet objavio u ponedjeljak u podne za posljednja 24 sata najviše kiše palo je na sjeverozapadu Istre. U Rošcu kraj Umaga (65 milimetara), u Umagu (Nazorova ulica 59 milimetara), u Tribju kraj Umaga (58 milimetara), dok je lučka uprava u Umagu bilježila 45 milimetara. Od ostalih mjesta Ripenda kraj Labina bilježila je 19 milimetara, Pazin 9, a Brijuni 8 milimetara.

Na Platku 173 mm

Ipak, treba izdvojiti Platak u Gorskom kotru u kojem je tijekom tih 24 sata palo nevjerojatnih 173 mm, a u Viškovu kraj Rijeke 99 milimetara. Kakvi su izgledi vremena u ovom tjednu? Hoće li se nastaviti kišno, oblačno i toplo vrijeme?

- Do kraja tjedna pratit će nas slično vrijeme, promjenjivo uz povremenu kišu, ali moguća su i kraća sunčana razdoblja. Obilnije oborine očekuju se na riječkom području gdje ukupna suma oborina može prijeći 150 milimetara. Početkom novog tjedna uslijed premještanja vrlo hladnog zraka istočnije od naših krajeva konačno valja očekivati buru i umjereno zahlađenje, zaključuje Radovan.

Najtoplije na južnom Jadranu

One rijetke i hrabrije, koji i u hladnim mjesecima treniraju svoje tijelo u hladnom moru, možda će zanimati koliko iznosi sadašnja temperatura Jadranskog mora. Najhladnije je na sjevernom Jadranu gdje je u ponedjeljak DHMZ u Crikvenici izmjerio 14 stupnjeva Celzijusa. U Krku i Rabu zabilježeno je 15, u Rovinju, Puli i Zadru 16 stupnjeva, na Dugom otoku i Splitu 17, Mali Lošinj bilježi 17,5, Šibenik 18, dok je najtoplije more u Dubrovniku, na Lastovu, Visu i Hvaru - 19 stupnjeva. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter