U Puli i prva flauta milanske Scale

Emocije u kreiranju novog, strast, ljubav i entuzijazam odlikuju ovu tradicionalnu manifestaciju
Emocije u kreiranju novog, strast, ljubav i entuzijazam odlikuju ovu tradicionalnu manifestaciju

Gala koncertom "Iz Istre u svijet - docenti se predstavljaju", koji će se održati u pulskom Circolu u ponedjeljak u 20.30 sati, otvorit će se 14. izdanje Arena Internationala, tradicionalne manifestacije glazbenih radionica i koncerata, koja će do 11. kolovoza na lokacijama u Puli, Fažani i Vodnjanu okupiti 80-ak učenika, studenata i glazbenih nastavnika glazbe iz Rusije, Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Koncerti uz slobodan ulaz

Mimo stručnih radionica, kako je rečeno jučer novinarima u Puli, svi će koncerti, uz slobodan ulaz, početi u 20.30 sati, a osim u pulskom Circolu, katedrali, Svetim srcima i Domu hrvatskih branitelja, održat će se i u Zajednici Talijana u Fažani te u palači Bradamante u Vodnjanu.

Vrijedi izdvojiti gala koncert "Čarobna flauta" sa solistom, majstorom Romanom Puccijem, prvom flautom milanskog kazališta "La Scala" i rimske Opere, koji će se održati idućeg petka, 7. kolovoza u pulskim Svetim srcima.

Umjetnička ravnateljica "Arena Internationala" Tatiana Šverko, inače poznata pulska pijanistica i glazbena pedagoginja, posebno je istaknula zajednički projekt "Glazba nas spaja" posvećen 120. godišnjici opere "Istarska svadba" Antonia Smareglie, i u kojem će sudjelovati polaznici svih radionica klavira, orgulja, violine, čela, gitare, pjevanja, komorne glazbe, orkestra, zbor i kompozicije. Ovaj zajednički projekt otvoren je i amaterima, kojima je osigurano mentorstvo profesionalaca. Smareglin opus, uz zanimljiv repertoar od baroka do suvremene glazbe, filmske i mjuzikla, predstavit će se na nizu koncerata.

Novost: radionica kompozicije

- Emocije u kreiranju novog čine posebnost Arena Internationala, a ta strast, ljubav i entuzijazam razlikuju glazbenika od onih koji samo sviraju muziku, naglasila je Tatiana Šverko. Repertoar je detaljnije predstavila njena majka, muzikološka stručna suradnica Orietta Šverko, dok je Claudia Valente-Novak, predsjednica Zajednice Talijana općine Fažana, rekla da se ove godine manifestacija prvi put održava i u Fažani.

Violinistica Natalija Čabrunić Pfeifer, koja će voditi radionicu violine, a povjereno joj je vodstvo gudačkog orkestra, kazala je: "Izuzetno je važno za Pulu i Istru da se promovira orkestralno muziciranje."

Radionicu kompozicije, prvi put u dugoj tradiciji ove manifestacije, vodit će skladateljica Laura Mjeda Čuperjani.

- Veseli me što se kontinuira promovira baština istarskih skladatelja, kompozitora koji su se rodili ili živjeli u Istri. Također me veseli što će ove godine biti izvedena i moja skladba za flautu, violinu i gitaru, kazala je skladateljica Mjeda Čuperjani.

Organizatori manifestacije su Talijanska unija i Narodno sveučilište u Trstu, čiji prvi čovjek Fabrizio Somma zbog prometnih gužvi jučer nije stigao na vrijeme pred novinare u Circolo. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter