U Puli dvanaesti prosvjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovni zahtjev cetrdesetak prosvjednika koji su se i ove subote okupili na dvanaestom prosvjedu na pulskom trgu Portarata ostaje isti: traže ostavku vlade Jadranke Kosor i konacno objavljivanje datuma parlamentarnih izbora.

Kao i tijekom prijašnjih prosvjeda, culi su se zahtjevi da se obustave daljnje privatizacije te da se nacionaliziraju vec privatizirana strateška javna poduzeca i banke, da se provede sveobuhvatna revizija privatizacije, uvede sustavni nacionalnoekonomski protekcionizam i da se vratimo socijalnim vrijednostima države blagostanja.

Dijelili su se letci na kojima se gradane Hrvatske upozorava na važne zadatke koji se zahtijevaju od novog saziva Sabora, a to su, uz navedeno, «reforma izbora i sustava politickog odlucivanja, smanjivanje beneficija i povecanje odgovornosti politicara». Govornici su, izmedu ostalog, podsjetili na potrebu sustavne borbe protiv korupcije i gospodarskog kriminala te smanjenje javne potrošnje, kao i na brigu za sigurnost gradana.

Povorka prosvjednika je od Trga Portarata krenula Ulicom Sergijevaca do Foruma, da bi potom zastali na Rivi ispred Glasa Istre, a zatim nastavili prema gradskoj Gospodarskoj komori i prema središtu Istarske županije. Ovim se prosvjedom Pula pridružila onima u Labinu, Županji, Splitu, Sisku, Rijeci, Zagrebu, Zadru, ?akovu, Karlovcu, Osijeku, Virovitici, Ludbregu i Šibeniku.



U Labinu osam prosvjednika


U Labinu se u subotu trebao održati treci protuvladin marš u organizaciji gradanske inicijative "Za bolje sutra", no okupilo se svega osam nezadovoljnika pa se sve svelo na njihovu jednosatnu šetnju od Katura do staroga grada. Nije, kako je primijetio jedan od prosvjednika, došla cak ni policija.

- Idemo, bez obzira ima li nas pet ili petsto, hrabrila je kolege predvodnica Irena Pfeffer, oboružana transparentom "HDZ stranka bez morala i srama - ukrala nam sve što je Hrvatska imala". Dosad je u Labinu, barem donekle, uspio tek premijerni prosvjed prije tri tjedna, kada je istom rutom prošlo stotinjak gradana. (N. HAUSER, I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter