U Puli dogodine čak tri šoping centra

Hrvatski teleoperater uređuje atraktivan prostor u Flanatičkoj (M. ANGELINI)
Hrvatski teleoperater uređuje atraktivan prostor u Flanatičkoj (M. ANGELINI)

Ovih se dana intenzivno radi na uređenju prostora u Flanatičkoj 6. Upravo tako na redu je izmjena aluminijske bravarije te je gradilište usred centra grada itekako živo. Kako saznajemo od vlasnika prostora Sergija Banovića iz tvrtke ABG-agent, riječ je o uređenju čak 220 četvornih metara, gdje je od 2010. godine boravio prvi DM u Puli, ali i Istri, da bi potom preselio u daleko veći prostor i ovaj napustio.

Laginjina zapela kod konzervatora

- Za mjesec dana, točnije 10. studenog, ovdje bi se trebao otvoriti novouređeni prostor velikog hrvatskog teleoperatera koji će biti drugi takav u Hrvatskoj, nakon onog kojeg su uredili na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koji će udovoljiti njihovim posebnim korporacijskim specifičnostima. Kako kažu, želja im je bila i u Puli otvoriti jedan takav posebno uređeni prostor jer u Puli jako dobro posluju, a dosadašnji im prostor od svega stotinjak kvadrata nije bio zadovoljavajući. Ovdje će imati dvaput veću površinu, dva ulaza, jedan iz Flanatičke i drugi iz Ciscuttijeve, te su ga ocijenili prihvatljivim. Ugovor smo potpisali na pet plus pet godina, iako se ja nadam daleko dugoročnijem najmu jer ipak u prostor ulažu više od milijun kuna pa mislim da to ne bi ulagali kratkoročno, istaknuo je Banović koji međutim tu ne prestaje iznenađivati Puljane, a ponosno ističe da sam zapošljava više od stotinu ljudi.

Na upit što je tako s investicijom u poslovnu zgradu u Laginjinoj ulici na gotovo 1.300 četvornih metara, kaže da je jedna građevinska dozvola prošla, dok je druga zapela na odobrenju kod konzervatora te već treći put mora mijenjati projekt. Kada bi to moglo krenuti u realizaciju za sada, kaže, ne zna, ali ističe da će vjerojatno prije, negdje nakon Nove godine, započeti investicija koja je također čekala od 2008. godine, a to je ulaganje u stambeno-poslovnu zgradu u Zagrebačkoj 17, preko puta žute škole gdje se danas nalazi ograđeno parkiralište.

- Nakon Nove godine započet će gradnja poslovno-stambene zgrade na 750 kvadrata u kojoj bi u prizemlju i na prvom katu trebali biti poslovni prostor. Za sada me ugovori obvezuju na šutnju, ali mogu reći da će doći atraktivni partneri. Na katovima iznad bit će 21 stan, istaknuo je nadalje Banović.

Refil park podno Bille

A osim ovog ulagača, Puli se navodno približavaju i oni kojima je interes konačno i na jugu poluotoka izgraditi pravi šoping centar. Tako su za veliku dosad nerealiziranu investiciju na obilaznici (preko puta Zena), koja je već godinama samo velika rupa u prostoru, navodno zainteresirani investicijski fondovi. Tu bi se šoping centar trebao početi graditi već nakon nove godine. Drugi shopping mall za koji su navodno već potpisani i predugovori s Muellerom, DM-om, H&M-om i drugim svjetskim brendovima, trebao bi biti podno Bille gdje je austrijska tvrtka MitBau otkupila projekt od hrvatskih partnera. Tu bi se vjerojatno radio takozvani refil park, odnosno niz trgovina u prizemnoj zgradi gdje bi se ispred svake trgovine moglo parkirati. I konačno treći, ali i najveći šoping centar, trebao bi "niknuti" u kamenolomu Max na Stoji. Ima li i kakvih saznanja o ovim poslovnim planovima upitali smo i gradskog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata.

- Meni su poznate ove informacije, iako je sve dalje na samim investitorima, a ne na gradskoj upravi i bilo bi nezahvalno o tome govoriti. Moram tako spomenuti da smo, nakon prodaje dvije tisuće kvadrata ispod Bille investitorima koji su željeli graditi šoping centar, ostvarili sve preduvjete i pripreme koje su bile postavljene pred gradsku upravu, najava početka gradnje bila je za kraj prošle godine, ali do realizacije, eto, nije došlo. Stoga mogu generalno reći da gradska uprava sudjeluje u svim aktivnostima koje se od nas zahtijevaju, da podržavamo investitore bez obzira misle li graditi šoping centar ili nešto drugo, ali sve ostalo što se tiče izgradnje, rokova ili tijeka investicije ostaje na samim investitorima, pa je vrlo nezahvalno u tom dijelu bilo što iznositi, a što ne dolazi od samih investitora i ne proizlazi isključivo iz njihovih planova, istaknuo je pročelnik Prhat ne negirajući da zapravo postoje ozbiljne pripreme da u Puli dogodine konačno počne gradnja suvremenih shopping mollova. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter