U Puli centar za istraživanje socijalizma

Na pulskom sveučilištu predstavljen Centar za istraživanje socijalizma (M. ANGELINI)
Na pulskom sveučilištu predstavljen Centar za istraživanje socijalizma (M. ANGELINI)

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli danas je predstavljen Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) koji je u srpnju ove godine osnovan odlukom Senata kao nova sveučilišna sastavnica.

- Cilj je da Pula u skoroj budućnosti postane referentna točka koja okuplja djelatnike raznih sveučilišnih odjela i umrežava znanstvenike koji dijele zanimanje za istraživanje razdoblja socijalizma i postsocijalizma te socijalističke i komunističke ideologije. Pula se zbog niza povijesnih okolnosti nameće kao odličan izbor za sjedište Centra. Nakon Drugoga svjetskog rata oblikovana je kao grad, poznata je po filmskom festivalu, kao vojno središte, po Brijunima i Titu te je upisana kao izrazito značajna točka na socijalističkoj karti, istaknuo je pulski povjesničar i sveučilišni profesor Igor Duda, voditelj Centra u ovoj akademskoj godini. On će zajedno s Ladom Duraković, Borisom Koromanom i Andreom Matoševićem inicijator osnivanja CKPIS-a. Ovaj će se Centar, jedinstven u Hrvatskoj, financirati putem natječaja za pojedine projekte.

- Osnivanje centra dokaz je da je razdoblje socijalizma dovoljno zrelo da postane predmet pravog povijesnog proučavanja, kazao je rektor Robert Matijašić Matijašić. 

Znanstveno-istraživačka djelatnost Centra odvijat će se u okviru humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti s posebnim naglaskom na povijest, etnologiju i antropologiju, filologiju i znanost o umjetnosti jer upravo su to i područja interesa osnivača CKPIS-a. Tako će se antropolog Matošević, profesor na Odsjeku za talijanistiku, a koji je doktorat stekao na istraživanju rudarenja na Labinštini, baviti temama udarništva, cenzuriranih filmova u 70-ima, omladinskim radnim akcijama, istraživanjem rada i njegovom simbolikom. Profesorica na Odjelu za glazbu, muzikologinja Duraković, autorica knjige "Ideologija i glazbeni život u Puli od 1945. do 1966. godine", proširit će svoj predmet interesa na korelaciju glazbe i socijalizma u Hrvatskoj te na odnos glazbe i medija. Asistent na Odsjeku za kroatistiku profesor Koroman fokusirat će se na vezu književnosti i socijalizma te kako se u tranzicijskom postsocijalističkom razdoblju predstavlja socijalizam u književnosti. Pionirska organizacija je pak u fokusu istraživanja profesora s Odsjeka za povijest Dude koji se zadnjih desetak godina bavi socijalnom poviješću, kao što su povijest potrošačke kulture, dokolice te turizma.

Osim znanstveno-istraživačke djelatnosti, pisanja zbornika, organiziranja skupova i rada na projektima, CKPIS će u suradnju sa sveučilišnim odjelima obogaćivati nastavne programe, a moguće je i pokretanje doktorskog studija. Umrežavat će se s ostalim ustanovama koje se bave istom tematikom te će istraživati fondove državnih arhiva kako bi se otkrili i dosad neistraženi ili izgubljeni dokumenti iz tog razdoblja. Predstavljen je vizualni identitet Centra koji je osmislila Narcisa Vukojević. Informacije o Centru mogu se naći na web stranicama te na Facebooku.

Nakon drugog svjetskog rata 25 posto stanovnika bilo nepismeno

Na predstavljanju Centra održana je tribina pod nazivom Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma na kojoj su gostovali etnologinja Ines Prica i povjesničar Tvrtko Jakovina, ujedno recenzent projekta pulskog Centra.

- U 1948. godini 25 posto stanovnika u Jugoslaviji bilo je nepismeno. Od takvog temelja stvorena je moderna zemlja i upravo predmet interesa mora biti to razdoblje, to nema veze s nostalgijom ili s ljubavlju, već s potrebom da se znanstveno istraži povijest jer bez toga ne možemo shvatiti ni sadašnje vrijeme, kazao je Jakovina.

U studenom prve akcije CKIPS-a

"Radionica za suvremenu povijest", koja će se održati 8. i 9. studenog, prvi je događaj koji organizira CKIPS. Riječ je o malom znanstvenom skupu gdje će studenti povijesti prezentirati svoje diplomske radove, a koji će kasnije biti objedinjeni u zborniku. Ujedno će to biti i prvo izdanje u biblioteci Centra. Istog mjeseca održat će se i izložba plakata iz glazbenog razdoblja života u Puli od 1945. do 1966. koju priprema prof. Duraković. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter