U Puli centar za biologiju i kemiju mora

Očišćen je rov oko baterije San Giovanni koja je dio obrambenog bloka forta Verudele (M. ANGELINI)
Očišćen je rov oko baterije San Giovanni koja je dio obrambenog bloka forta Verudele (M. ANGELINI)

Nakon dugog niza godina zapuštenosti i propadanja dio obalne baterije San Giovanni (dio obrambenog bloka forta Verudele) ovih je dana Arenaturist dodijelio na korištenje pulskom Aquariumu, i to na pet godina. Prema riječima vlasnice Aquariuma Milene Mičić, ondje će niknuti prvi pravi morski centar s najmanje 10-ak praktikuma gdje će se održavati radionice iz biologije i kemije mora.

Najavila je da se otvorenje planira već početkom turističke sezone te da trenutno intenzivno uređuju bateriju. Kažu da su dosad već napravili velik dio posla te vjeruje da će baterija biti spremna za rad već u travnju. Na raspolaganje su dobili ukupno 1.500 kvadrata, zajedno s podrumskim prostorom gdje će se, u budućnosti, baviti uzgojem akvarijskih organizama. U gornjem dijelu održavat će se radionice.

Baterija je 2008. godine uvrštena u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a odlukom Arenaturista da se pripoji Aquariumu forta Verudele, za nju će nastupiti bolji dani. (Piše Nera SOFTIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter