U Puli borave djeca s poplavljenih područja

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Tijekom katastrofalnih poplava tijekom svibnja u Slavoniji i BiH, u humanitarno djelovanje i pomoć unesrećenima uključila se i Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre (NZBI). Izvršni odbor je, naime, održao sjednicu na kojoj je usvojen plan i način pomaganja. Osim novčane i pomoći u raznim potrepštinama, organiziran je i sedmodnevni boravak školske djece iz poplavljenih područja u Puli.

- Procijenjeno je da bi se time postigle višestruke koristi - oporavak od šoka, odmor, izdvajanje djece iz onečišćenog područja, realizacija sadržajnog programa boravka, upoznavanje Istre, stvaranje novih poznanstava i prijateljstava, rekao je predsjednik NZBI-ja Senad Pršić i kazao da im je u organizaciji boravka djece veliku podršku pružila Istarska županija i Grad Pula. U projekt su se, osim djelatnika Učeničkog doma iz Pule gdje su djeca spavala, uključili Crveni križ i brojni volonteri.

U prvoj grupi, od 16. do 21. lipnja, u Pulu su došli osnovnoškolci iz Sanskog Mosta, dok je Crveni križ pozvao djecu iz Gunje. Djeci je bio osiguran besplatan smještaj i hrana, a uz predočenu iskaznicu djeca su mogla besplatno koristiti i javni prijevoz kako bi uz pomoć pratitelja i volontera mogla realizirati predviđeni program - posjet Nacionalnom parku Brijuni, Amfiteatru te Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i drugim aktivnostima. Druga grupa djece koja su stigla iz Prijedora u Puli borave do sutra.

- Djeca su stigla iz različitih područja Prijedora u dobi od 13 do 17 godina. Neizmjerno su veseli jer su proveli sedam nezaboravnih dana, posebno oni koji još nikad nisu izašli iz BiH, rekla nam je Alma Semanić, jedna od voditeljica programa, kazavši da će ova priča ostaviti traga za buduće vrijeme. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter