U Puli bi takav skup bilo nemoguće organizirati

Josip Anton Rupnik (M. MIJOŠEK)
Josip Anton Rupnik (M. MIJOŠEK)

Zeleni Savez Zeleni na današnjoj konferenciji za novinare u Puli osvrnuli su se na aktualni klimatski skupu Parizu te sporazum o smanjenoj emisiji stakleničkih plinova.

- S obzirom na to da se naša stranka već dugi niz godina bori za očuvanje prostora, zaštitu okoliša i zdravlje ljudi, i teze koje smo iznosili ovim se skupom u Parizu dokazuju i potvrđuju. U siječnju 1996. godine održan je prvi put okrugli stol u Labinu na temu problematike Termoelektrane Plomin, kada smo

ukazivali na štetnost i neprihvatljivost korištenja ugljena kao energenta. Uz stručnu javnost, na alarmantno stanje koju prouzrokuje nepredviđeni porast globalne temperature od dva stupnja podsjetio je i sam papa Franjo, pozivajući političare na dogovor o smanjenju stakleničkih plinova. Hrvatska, kao ravnopravna članica Europske unije, prihvatila je sve obveze i prava

donesenih direktiva o emisijama, kao i zajedničke politike o očuvanju prostora, zaštiti okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije, poručila je potpredsjednica stranke Gordana Ferenčić.

Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik istaknuo je kako bi u Puli takav sličan skup kao u Parizu bilo nemoguće organizirati jer bi pravosuđe u Puli pokrenulo kazneni postupak zbog klevete zagađivača okoliša i prirode.

- Cjelokupna svjetska javnost, stotine i stotine milijuna ljud,i podržava naše zahtjeve i našu borbu na očuvanju prirode i zaštite okoliša jer sva ta naša borba posvećena je zaštiti ljudi na našoj planeti. Mi smo prva stranka u Europi koja je kažnjena zbog klevete zagađivača, a tu mislimo na tvornicu Rockwool. Kažnjeni smo jer smo štitili ustavnopravni poredak naše zemlje, štitili smo potpisane i ratificirane međunarodne ugovore i sporazume, koji su iznad naših zakona, a isto tako odluke Skupštine Istarske županije, zaključio je Rupnik. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter