U Puli 99 posto djece ide u predškolu

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Dječji vrtić Pula započinje s prijavama djece za program tzv. Male škole 27. siječnja i upisi će trajati sve do 7. veljače. Prema najavama ravnateljice Dječjeg vrtića Pula Marize Kovačević program Male škole započet će s radom 17. veljače, a kao i dosada obuhvaćat će 150 sati.

- Mala škola će se odvijati svakog radnog dana po 2,5 sata dnevno, a mjesto odvijanja i termine uskladit ćemo s potrebama roditelja. Poput prijašnjih godina program je besplatan za roditelje. Budući da na raspolaganju imamo prostor za jutarnje i popodnevno odvijanje programa, konačni raspored formirat će se u dogovoru s roditeljima i ovisno o broju prijavljene djece, pojašnjava ravnateljica.

Riječ je o posljednjoj generaciji polaznika koji nisu obavezni uključiti se u program predškole jer kao što napominje Kovačević, od iduće jeseni mala škola bit će obavezna za sve šestogodišnjake. Ministarstvo je još prošle godine izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi odredilo da će 31. kolovoza 2014., program predškole postati obavezan za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

Predškola će biti integrirana u redoviti program dječjeg vrtića, a djeca koja ne pohađaju vrtić, ovaj će program upisivati ili u dječjem vrtiću ili u osnovnoj školi koja provodI taj program. Ukoliko na određenom području nema dječjeg vrtića ili osnovne škole koja provodi program predškole, lokalna je samouprava dužna osigurati prijevoz djeteta do najbliže ustanove. No, ako dijete živi na udaljenosti većoj od 20 kilometara, lokalna će uprava morati osnovati dječji vrtić ili njegovu podružnicu ili pak organizirati program predškole pri osnovnoj školi.

Predškolski odgoj na području Grada Pule organiziran je isključivo u dječjim vrtićima, a prema dosadašnjim iskustvima, svake godine program "male škole" u Dječjem vrtiću Pula upisuje 40-ak djece koja nisu redovni korisnici vrtića.

Ukupno je u cijeloj mreži dječjih vrtića u pedagoškoj godini 2013/2014. predškolskim odgojem obuhvaćeno 73 posto djece s ovog područja. Program predškole pohađaju gotovo svi šestogodišnjaci pa se ne očekuje značajan porast djece kada on postane obavezan.

- Prema našim procjenama, 99 posto predškolaraca već je obuhvaćeno programima predškolskog odgoja u dječjim vrtićima na području grada, kaže pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter