U Puli 71 zahtjev za pokretanje postupka koji prethodi osobnom bankrotu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 1.007 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u njih gotovo 67 posto, izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.

Prema podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 28. kolovoza 2017. pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 1.004 građana i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova dugovanja premašuju 605 milijuna kuna.

Naime, uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 5.845 vjerovnika, a duguju im ukupno 605,16 milijuna kuna.

Najviše, gotovo 54 posto ili 539 postupka, pokrenuta su pred savjetovalištima u Zagrebu, a slijede Osijek s 83 predmeta, Pula sa 71 predmetom i Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 46 osoba.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza - 251,7 milijuna kuna ili oko 41,6 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je u 42 predmeta prijavljeno više od 87,9 milijuna kuna ili 14,5 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 46,35 milijuna kuna, a na četvrtom mjestu po iznosu prijavljenih obveza je savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je u 13 postupaka prijavljeno više od 38 milijuna kuna dugovanja.

U Zagrebu je, prema podacima Fine, izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 295 ili gotovo 44 posto od ukupno 675.

Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot - Zakon o stečaju potrošača - stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Da bi se postupak pokrenuo, osoba mora biti nesposobna najmanje 90 dana uzastopno ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Stečaj potrošača može zatražiti i obrtnik, pod uvjetom da nema više od 20 vjerovnika, da ne duguje više od 100 tisuća kuna, nema obveza iz radnih odnosa koje proizlaze iz obavljanja djelatnosti te nije već pokrenuo predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Prema nedavno objavljenim podacima Fine, od početka prošle godine u Hrvatskoj je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma u postupcima stečaja potrošača. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter