U Puli 400 harmonikaša iz 15 zemalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz sudjelovanje cak 400 mladih harmonikaša, ali i 25 uglednih glazbenih pedagoga, dirigenata, koncertista i skladatelja iz 15 europskih zemalja, u srijedu u pulskom Domu hrvatskih branitelja pocinje cetverodnevni 37. medunarodni susret harmonikaša.

Ove je godine prijavljeno 130 solista, 14 komornih sastava i cetiri orkestra. Susret harmonikaša natjecateljskog je karaktera i zadovoljava najviše medunarodne glazbene standarde, a organizator je pulski OKUD Istra.

U cetiri dana, sve do svecanog zatvaranja u subotu u 21 sat, natjecat ce se solisti u deset kategorija rasporedenih u skupinama od najmladih devetogodišnjih talenata do harmonikaša starijih od 19 godina te komorni sastavi i orkestri svrstani po uzrastu u tri kategorije.

Nece se svirati samo harmonika, kako je na konferenciji za novinare najavio Nevio Prenc, voditelj medunarodnog susreta, prvi put ce se uz harmoniku svirati i marimba.

Natjecanja ocjenjuje medunarodna prosudbena komisija u kojoj sudjeluje cak 25 pedagoga, koncertista, dirigenta i skladatelja medu kojima je i ugledna svjetska profesorica i koncertistica Elsbeth Mose iz Njemacke, te Vjeceslav Semjonov iz Rusije, rekao je Slavko Magdic, clan Strucnog odbora.

Organizatori, uz priznanja, dodjeljuju novcane nagrade najboljem orkestru, komornom sastavu i solistu s najviše osvojenih bodova, nagradni fond ove godine iznosi 3.200 eura, a gradonacelnik Pule dodijelit ce Kup grada Pule.

Ulaz je slobodan na sva dogadanja koja se odvijaju u Domu hrvatskih branitelja. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter