U Puli 3D tehnologija na studiju proizvodnog strojarstva

Predstavljanje novog studija u Rektoratu pulskog Sveučilišta (D. PALIBRK)
Predstavljanje novog studija u Rektoratu pulskog Sveučilišta (D. PALIBRK)

Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile objavilo je natječaj za upis studenata u prvu godinu stručnog preddiplomskog studija proizvodnog strojarstva. Izvodit će se na Odjelu za informacijske i komunikacijske tehnologije, a ima mjesta za 40 redovnih i 30 izvanrednih studenata, uz dodatnu upisnu kvotu za posebne kategorije građana prema Zakonu o braniteljima i Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, pod uvjetom da prijeđu bodovni prag. Kako je dopusnica Ministarstva za ovaj novi trogodišnji program stigla tek nedavno, naknadni upis obavit će se na Sveučilištu, u Studentskoj službi u Preradovićevoj 1.

Pula prva u Hrvatskoj

Novi studij koji će studentima omogućiti da razviju svoje potencijale, kreativnost i inovativnost te budu spremni odmah nakon studija naći svoje mjesto na tržištu rada, u četvrtak su u Rektoratu pulskog Sveučilišta predstavili rektor, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, prorektorice, prof. dr. sc. Nevenka Tatković, prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare i prof. dr. sc. Elis Deghenghi Olujić, pročelnik Odjela za informacijske i komunikacijske tehnologije izv. prof. Giorgio Sinković te budući profesor na najnovijem pulskom studiju - riječki znanstvenik doc. dr. sc. Sven Maričić i njegov student, sada sveučilišni prvostupnik strojarstva Mihael Peršak.

Sven Maričić prvi je u Hrvatskoj počeo s primjenom 3D printera u kirurgiji, ima doktorat iz biotehnologije, a u Rijeci je predavao na Tehničkom fakultetu i surađivao s Medicinskim fakultetom. Uz pomoć 3D tehnologija danas se može izraditi gotovo sve što se zamisli, od aplikacija u avioindustriji, brodogradnji, biomedicini do izrade modela u svemiru.

- Studenti proizvodnog strojarstva, osim teorijskih predavanja, imat će i laboratorijske vježbe i raditi u praktikumu, na radilištima i u proizvodnim pogonima. Program je osmišljen u skladu sa zahtjevima tržišta rada, gdje se moderno strojarstvo isprepliće s drugim područjima tehnike, osobito brodogradnjom, elektrotehnikom, elektronikom, računarstvom i informatikom, rekao je rektor Barbieri.

Dr. Maričić je naglasio da će studenti vrlo brzo moći samostalno isplanirati, projektirati i na kraju 3D isprintati prototipove, sve uz pomoć najsuvremenije tehnologije. Za primjer, Peršak je predstavio svoj model motora s unutarnjim izgaranjem koji je napravio uz pomoć 3D printera za svoj završni rad.

- To je revolucija, ekskluziva, jer dosad nije bilo takvih specijaliziranih znanja na fakultetima u Hrvatskoj, a pulsko Sveučilište odlučilo je implementirati te nove tehnologije u nastavnom procesu, rekao je Maričić, imenovan i pomoćnikom rektora pulskog Sveučilišta za razvoj i transfer novih tehnologija.

Prof. Sinković, nositelj elaborata novog studija, kaže da su u Uljaniku i pulskom Tehnomontu, buzetskom Cimosu i drugim poduzećima u Istri jako zainteresirani za ovaj studij, neki će pružati mogućnost odrađivanja studentske prakse, neki najavljuju i stipendije - novom studiju dat će i predavače i studente.

Znanstvenici i praktičari

Profesorski kadar kombinirat će se od znanstvenika i stručnjaka iz proizvodnje, odakle dolaze trojica doktora znanosti. Uz Svena Maričića, predavači će biti prof. dr. sc. Bernard Franković, bivši dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, te doc. dr. sc. Vlado Tropša sa Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Završeni su i natječaji za imenovanje u naslovna zvanja desetak stručnjaka iz prakse, te za zapošljavanje docenta tehničkih znanosti, grana elektronika. Prof. Tatković najavila je i pripremu elaborata za sveučilišni diplomski studij proizvodnog strojarstva, što će omogućiti ovogodišnjim brucošima da nastave školovanje na diplomskoj razini.

Prijave kandidata do 26. listopada

Prijave za upis studija proizvodnog strojarstva primaju se do 26. listopada, a dva dana kasnije na web stranicama Sveučilišta bit će objavljena rang-lista kandidata. Upisi su zakazani 3. studenoga. Redovan studij je besplatan, a školarina za izvanredne studente iznosi 6.000 i za strane državljane 12.500 kuna po nastavnoj godini. Uvjet je završena četverogodišnja srednja škola, a mogu se upisati i ranije generacije koje nisu imale državnu maturu, naglasila je prof. Mošnja Škare.

Završetkom ovog studija stječe se 180 ECTS bodova, te znanja i vještine za vođenje operativne tehnološke pripreme, organizaciju rada te otklanjanje problema i zastoja u suvremenim proizvodnim procesima, za organizaciju tehnologije održavanja opreme, strojeva i energetskih postrojenja, korištenje informatičke potpore u struci, predstavljanje proizvoda i tvrtki te druga znanja neophodna budućim inženjerima strojarstva.

Temelj za buduće zdravstvene studije

- S pulskom Općom bolnicom, s kojom zajednički razvijamo novi studij sestrinstva koji, nažalost, još čeka dopusnicu Ministarstva, razgovarali smo i o mogućnostima povezivanja triju bolnica - pulske, riječke i splitske, te implementaciji projekata sa studija proizvodnog strojarstva u medicini. Novim studijima iz područja biomedicinskih znanosti postavljamo temelje za otvaranje zdravstvenih studija u Puli, najavio je rektor Barbieri.

Maričić dodaje da početkom studenoga u Rektoratu u Puli planiraju sastanak s čelnicima Medicinskog fakulteta iz Rijeke radi konkretnih dogovora. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter