U pucnjavi na Kosovu cetvero ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U akciji zauzimanja granicnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, prema Srbiji, kosovska je policija nocas zauzela GP Brnjak. Lokalni Srbi sprijecili su je da preuzme i GP Jarinje. Došlo je i do sukoba.

Samo nekoliko sati nakon što je izgledalo da je postignut dogovor predstavnika Vlade Srbije, komande KFOR-a i vlasti u Prištini o povlacenju kosovskih specijalaca s prijelaza Brnjak, došlo je do pucnjave u mjestu Varage. Za sada nije jasno tko je na koga otvorio vatru. U pucnjavi je teže ranjen pripadnik kosovske policije. Lokalni radio prenosi da je ozlijedeno i troje Srba.



- Beograd ocekuje da ce se kosovska policija povuci s granicnih prijelaza koje je zauzela i da ce se kriza riješiti, izjavio je srbijanski dužnosnik Borislav Stefanovic. On je u Leposavicu razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a i zapovjednikom kosovske specijalne postrojbe.  

Kosovska vlada zabranila je uvoz robe iz Srbije kao odgovor Beogradu koji ne priznaje pecat kosovske carine i sprjecava izvoz robe s Kosova u Srbiju. Brnjak i Jarinje kontrolirao je Eulex. Mediji navode da nije provodio zabranu uvoza iz Srbije.

NATO je objavio da je povecao stupanj pripravnosti da bi bio u stanju zajamciti sigurnost. Europska unija nije odobrila ovu inicijativu Prištine, koja je ucinjena bez konzultacija s Eulexom.


Podijeli: Facebook Twiter