U prvom tjednu kolovoza u Istri i do 300 tisuća gostiju

Pojačan promet na prilazima u Poreču, ali gužve nema (M. MIJOŠEK)
Pojačan promet na prilazima u Poreču, ali gužve nema (M. MIJOŠEK)

Oblačno subotnje jutro u špici sezone i ovog je vikenda dovelo do povećanih prometnih gužvi na istarskim prometnicama, osobito u turističkim mjestima kada turisti u očekivanju kiše, umjesto plaže biraju razgled grada, pa automobilima pokušavaju što više "ući" u centar. Naravno, tu je i smjena gostiju pa tako ni prvi vikend u kolovozu nije prošao bez već uobičajenih gužvi, što nikoga nije ni iznenadilo. Ipak, gužve nisu bile tako velike kako se najavljivalo zbog lošeg vremena i smjene gostiju. 
 
Bez problema i zastoja
 
U Puli je jučer u nekoliko navrata došlo do pojačane gužve na Rivi, a u kolonama se, doduše bez dužih zastoja, čekalo i na ulazu u grad kod rotora u Šijani. Najveće gužve stvorile su se na Istarskom ipsilonu gdje je kolona prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija bila duga oko 7,5 kilometara, 
dok se kod tunela Učka prema Rijeci stvorila kolona duga šest kilometara.
U Obavještajno-komunikacijskom centru Policijske uprave Istarske potvrdili su da se na graničnim prijelazima čekalo do najviše pola sata. "Kolona se 
kretala, doduše usporeno, i nije bilo većih problema ni zastoja. Sve trake su bile otvorene i sve je proteklo bez 
ikakvih incidenata", potvrdili su u OKC-u.
Od petka do subote u podne u Istru je preko tri granična prijelaza Kaštel, Plovanije i Sežana ušlo ukupno 112.916 gostiju, od čega 5.432 domaćih i 107.484 stranih gostiju. U istom periodu, Poluotok je napustilo ukupno 95.496 gostiju, od kojih je bilo 6.108 domaćih i 89.388 stranih gostiju. 
Tijekom cijelog petka i subote do podnevna ukupno je izašlo i ušlo 208.412 gostiju.
 
Zadovoljstvo dolaskom 
gostiju u prvim danima kolovoza, kada se ostvaruje glavnina turističkog prometa, ne skriva predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba koji je rekao da početak ovog mjeseca protječe u trendu kvalitetnog punjenja, što je, tvrdi, ujedno i trend cijele turističke godine.
 
Gosti spremni na gužve
 
- Što se tiče rezultata na nivou Hrvatske, u kolovozu smo premašili milijun boravaka prijavljenih u sustavu, a samo u Istri imamo 300-tinjak tisuća boravaka što čini trećinu svih boravaka u Hrvatskoj. Gužve su u jednoj mjeri očekivane i to je sasvim normalno jer niti jedna turistička zemlja koja ima takav dolazak turista, ne može imati takvu infrastrukturu da se gužve posve izbjegnu. Svjedoci smo da gužve više-manje protječu u razumnim okvirima, osim kada se dogode neke nepredvidive situacije na koje se ne može utjecati. Svakako da, kada je protočnost prometa bolja, veće je i zadovoljstvo gostiju, no koliko znam, nismo imali pretjerano velike probleme s gostima koji su se žalili. Dapače, gosti su na to spremni, jer odlazeći u ovo doba godine na odmor na Mediteran i sami su spremni na velike gužve, rekao je Žgomba. Naglasio je da turistička godina ide dobro i prema očekivanjima, izrazivši zadovoljstvo zbog statističkih pokazatelja za prvih sedam mjeseci.
- Jedino što još može utjecati na punjenje u kolovozu su kampovi koji bi mogli usporiti ili skratiti boravak gostiju, no to neće bitno utjecati na turističku 
godinu. Po najavama, već sada znamo da će rujan biti dobar, zaključio je Žgomba. 
Gužvi nije nedostajalo ni jučer u pulskoj Zračnoj luci u kojoj je samo tijekom subote sletjelo čak 28 zrakoplova kojima je u Istru doputovalo oko 7.500 putnika. U subotu su na pulski aerodrom među ostalim doputovali turisti iz Moskve, Muenchena, Londona, Bristola, Frankfurta, Beograda, Osla, Amsterdama, Kijeva, Helsinkija, Kopenhagena. Prizori iz pulske Zračne luke gdje se na šaltere za check in čekalo u dugačkim redovima potvrđuju da je špica sezone u tijeku. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)
 

Podijeli: Facebook Twiter