U prvom razredu 348 učenika više nego prije pet godina

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Danas u prvi razred osnovne škole u Istarskoj županiji kreće 2.038 đaka, 79 više nego lani. U 12 pulskih škola u klupe sjeda 613 prvašića, osam manje nego lani. No, na razini cijele Županije zabilježen je trend porasta broja prvašića, napominje Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Službe za opću upravu u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji.

Tako je lani u školske klupe prvi put sjelo 1.959 đaka u svim istarskim osnovnim školama, a godinu prije, 2013., bilo ih je 40-ak manje.

Veći broj razrednih odijeljena

- Trend rasta broja prvašića prisutan je već petu godinu. Prije šest godina zabilježili smo minimalan broj učenika u istarskim školama, njih 1690. To je bila "najslabija" generacija u zadnjih dvadeset godina. Na pitanje kako objašnjava ovaj obrat, kaže da "nakon 15 godina pada, više nema mjesta za daljnji pad".

- Petnaest godina bilježili smo konstantan pad, a zadnjih pet konstantno rastemo. Još nismo na razini dobrih generacija jer je polovicom 1990-ih bilo po 2.500 upisanih đaka, veli Ivić Kačan te napominje da je povećan i broj razrednih odjeljenja.

- Iako ukupno imamo jednak broj razreda kao i lani, u nižim razredima pet ih je više, a isto toliko ih je manje u višim razredima. Naime, prema zakonskim izmjenama u nekim su manjim školama od ove školske godine oformljena kombinirana odjeljenja, i to u višim razredima, dok su takvi kombinirani razredi uobičajeni u nižim razredima, objašnjava naša sugovornica.

Dva kombinirana odjeljenja tako su prvi put oformljena u Područnoj školi Martinski u koja djeluje u sklopu matične OŠ Vitomira Širole Paje u Nedeščini. Tako će u jednom odjeljenju nastavu zajedno pratiti učenici petog i šestog razreda, dok će u drugom zajedno sjediti polaznici sedmog i osmog razreda.

Jedno kombinirano odjeljenje (peti i šesti razred) formirano je u Oprtlju, dva u Područnoj školi Vrh koja potpada pod OŠ Vazmoslava Gržalje u Buzetu. Jedan kombinirani odjel za učenike petog i sedmog razreda formiran je i u Divšićima. 

Iako u nekim školama ove godine nema upisanih đaka, nijedna škola nije zatvorena, napominje Ivić Kačan. Tako ove godine nema upisanih u Područnoj školi Mate Balote, u PŠ-u Tupljak koja spada pod OŠ Vladimira Nazora u Potpićnu. Nema upisanih ni u PŠ-u Gologorica i Kaščerga, obje su dio OŠ Vladimira Nazora u Pazinu.

Kada je riječ o broju odjeljenja, Ivić Kačan napominje da pulska Osnovna škola Monte Zaro ove godine ima jedno odjeljenje s 22 prvašića, za razliku od lani, kada su bila dva.

-Monte Zaro je uvijek na granici. OŠ Šijana uvijek ima tri odjeljenja prvašića, a Tone Peruško dva. U osnovnim školama Veruda i Kaštanjer su po tri odjeljenja, u Centru, Stoji i G. Martinuzzi po dva, Velom Vrhu tri, a u Vidikovcu čak četiri, nabraja Ivić Kačan. Objašnjava da u potonjoj školi ima velik broj razreda jer joj gravitira naselje s većim brojem mladih stanovnika.

Centar grada nema djece

Vidikovac je veliko naselje, konstantno se širi i raste te sukladno tome ima puno više djece, pojasnili su iz Ureda državne uprave, napominjući da je riječ o hrvatskom trendu koji nije prisutan samo u Puli. Činjenica je da naselja izvan centra naseljavaju mlade obitelji s djecom, a da u centru stanovništvo stari. Rezultat toga jest veći broj upisane djece u školama poput Vidikovca. U Uredu napominju da, kada je riječ o upisu prvašića u pulske škole, nema velikih odstupanja u odnosu na prethodne godine. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter