U prvom partizanskom odredu borila se i dva Istrana

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Svečana proslava Dana antifašističke borbe obilježena je u srijedu na Portarati u Puli, uz prigodan program i brojne uvažene uzvanike, nakon što su vijenci u spomen na sve poginule položeni na spomen obilježjima na Gradskom groblju, a potom i u Titovom parku

Kako je istaknuto u uvodu, ovog se dana prisjećamo svih koji su svoje živote položili u borbi protiv fašizma, najvećeg zla čovječanstva, nakon čega je pozornica prepuštena Puhačkom orkestru Grada Pule i zboru Matka Brajše Rašana koji su svečanost oplemenili svojim nastupima. U programu je nastupio i glumac Istarskog narodnog kazališta Rade Radolović koji je recitirao pjesme - Pjesmu o Istri i Istarski partizani.

U prigodnim govorima Livio Blašković i Adriano Ruiba, predsjednik i potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca Grada Pule, okupljene su podsjetili da se ovaj dan obilježava u spomen na sjećanje kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi partizanski odred, takozvani Sisački odred. Odred je imao 77 boraca, a kraj Drugog svjetskog rata doživjelo je njih 38.

- Riječ je o prvom antihitlerovskom odredu u cijeloj okupiranoj Europi pod vodstvom Vlade Janića Cape u kojoj su bila i dva Istrana, Jurica Kalc i Drago Jerman, naveo je Blašković te dodao kako Istra sigurno ne bi bila slobodna da nije bilo hrabrih istarskih boraca pod vodstvom druga Josipa Broza Tita.

Okupljenima se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitavši im Dan antifašističke borbe u svoje ime te ime Grada Pule.

- Ovo je praznik ljudi koji su dali svoj život u Španjolskom ratu, u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu. Svi su oni imali isti cilj - da živimo u slobodi, naveo je pulski gradonačelnik upozoravajući kako slobodu, kao i zdravlje, često shvaćamo "zdravo za gotovo" kada ih imamo no kako i jedno i drugo treba dobro čuvati i cijeniti te se često prisjećati onih koji su položili svoje živote kako bismo danas svi skupa živjeli u slobodi.

Govor je zaključio riječima kako je ponosan što je rođen i živi upravo u Puli koja počiva na antifašističkim načelima i uvjerenjima.

Sovinjak: Antifašistička povijest nema alternative

- Slavimo antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu protiv fašista, nacionalsocijalista, ustaša, četnika i svih koji su propagirali ideologiju mržnje, segregacije, uništavanja drugih ljudi. Pokušaj da se propagira ideologija mržnje, politika straha, segregacija, diskriminacija i danas je ideologija koju neki pokušavaju promovirati i zato je dodatno važno naglašavati i našu hrvatsku tradiciju i naš vrijednosni stav protiv takve ideologije straha, mržnje, terora, isključivost i netrpeljivosti, poručila je potpredsjednica Sabora Vesna Pusić u Sovinjaku, gdje je u organizaciji Udruge antifašista Buzeta i Mjesnog odbora Sovinjak obilježena 75. obljetnica Dana antifašističke borbe naroda Hrvatske.

Predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman istaknuo je da je NOP svojim razvojem i uključivanjem pretežnog dijela naroda na antifašističku stranu svrstao Hrvatsku u koaliciju pobjednika u Drugom svjetskom ratu.

- Nažalost i danas moramo nekim dokazivati da je Hrvatska takva kakva jest isključivo zahvaljujući NOB-u, antifašistima, partizanima, na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom. Zar ne bi konačno trebalo prestati s međusobnim optuživanjima i za sva vremena reći da su borci NOR-a Hrvatsku oslobodili, a sudionici Domovinskog rada je obranili, rekao je Jerman.

Plovanija: Antifašizam se ne živi samo na proslavama, nego svakog dana

U srijedu je u Plovaniji održan zbor građana u povodu Dana antifašističke borbe naroda Hrvatske. Program je započeo koncertom puhačkog orkestra "Naša sloga" iz Babića, nakon čega su položeni vijenci na spomenik palim borcima, djelo poznatog akademskog kipara, umjetnika i boema prof. Aleksandra Rukavine.

- Tradicionalno se već godinama okupljamo u Plovaniji kako bismo podsjetili na vrijednosti antifašizma, koji je kao svjetonazor utkan duboko u nama, na što nas obavezuje povijest i sve žrtve fašističkog terora. Bez obzira što je antifašizam ugrađen i u Ustav Hrvatske, ima onih koji bi prekrajali povijest i omalovažavali sve tekovine NOR-a. Poistovjećuje se fašizam i komunizam, ustaše i partizani, Ante Pavelić i Tito. Revizionizam o kojem govori jedan dio Hrvatske i sve češće visoki dužnosnici u Vladi i Saboru, ne može i neće nikada proći, rekao je gradonačelnik Buja Edi Andreašić.

Naglasio je i da domoljublje u pravom smislu riječi označava ljubav prema domovini, da se ono nosi u srcu i ne može se mjeriti.

- Domoljub znači biti dobar i vrijedan član zajednice u kojoj živimo. Znači biti tolerantan, moralan, pošten, ponizan, ali i hrabar kada se treba suprotstaviti ovakvim anomalijama. Pravi domoljubi smo mi u Istri i primjer kako se voli svoj kraj i domovina, istaknuo je Andreašić, naglasivši kako se ne smije nikome dopustiti da omalovažava ono što je stvoreno na temeljima antifašizma.

Župan Valter Flego naglasio je ponos na istarske antifašističke borce koji su se hrabro suprotstavili fašizmu. U antifašizmu se, rekao je Flego, ogledaju sve vrijednosti humanizma, slobode, bratstva, jednakosti i solidarnosti koje su razvijane tijekom duge povijesti borbe za dostojanstvo svih ljudi.

- Antifašizam se ne živi samo na proslavama, nego se on živi svaki dan. To su vrijednosti koje cijenimo i baštinimo, zahvalni svima koji su poginuli da mi danas možemo normalno i slobodno živjeti i raditi. Vrijednosti NOB-a dio su naše kolektivne memorije, a naša je zadaća da ih bespogovorno branimo i zagovaramo, posebno danas kada se Europa i Hrvatska nalaze pred izazovima koji su preveliki ako ne shvatimo što su temeljne vrijednosti i da se povijest ne može falsificirati.

Nažalost, 70 godina nakon Drugog svjetskog rata još uvijek svjedočimo eklatantnom kršenju ljudskih prava, reviziji prošlosti, govorima i djelima mržnje, jačanju ekstremizma i nacionalizma. Nacionalizam je loš u svakom pogledu i zato svako društvo treba reagirati na njega jer on razara demokratsku političku kulturu, ne pridonosi ničemu, rekao je župan.

Temeljne su vrijednosti, naglasio je Flego, multietničnost, multinacionalnost, rodna i vjerska ravnopravnost i antifašizam. Prigodne su govore održali i predsjednik istarskog Saveza udruga antifašista Tomislav Ravnić i predsjednica Skupštine Talijanske unije, Floriana Bassanese Radin. Nakon nastupa pjevačkih zborova i učenika osnovnih škola, okupljeni su se družili uz zakusku, sve u organizaciji udruge antifašista te gradova i općina Bujštine.

Vodnjan: Nitko nije za povratak u socijalizam

Po tradiciji, Dan antifašističke borbe na Vodnjanštini je obilježen kod glavnog spomenika borcima iz Drugog svjetskog rata uz Omladinski dom. Građani su se ujutro okupili da bi polaganjem vijenaca i minutom šutnje odali počast borcima iz NOB-a i Domovinskog rata. Vijence su položili Mate Bankovič i Josip Bijažić, ispred gradske organizacije UABA, te Filip Macan i Moris Ivančić u ime Grada Vodnjan.

Anton Ferlin, predsjednik gradske organizacije UABA, govorio je o fašizmu i antifašizmu u Europi i bivšoj zajedničkoj državi u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Osvrnuo se i na zbivanja u suvremenoj Hrvatskoj te istaknuo da je cijeli narod na referendumu 1991. dao plebiscitarnu potporu osamostaljenju Hrvatske i izlasku iz Jugoslavije.

- Nakon toliko godina nitko nema pravo plašiti narod povratkom na staro vrijeme socijalizma, ali demokracija treba davati bolje rezultate za cijeli narod, a ne samo za usku kastu političara koji se brinu samo za svoju osobnu korist, istaknuo je Ferlin.

Medulin: Antifašizam je osnovna ljudska vrijednost

Zvuci hrvatske i istarske himne kraj Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u Medulinu označili su početak proslave Dana antifašističke borbe. Mještane u ime UABA-a Pule pozdravio je predsjednik medulinske podružnice Ratko Lorencin, koji je istaknuo da je naša povijesna obveza očuvanje civilizacijskih vrijednosti antifašizma.

Stanovnicima općine Medulin Dan antifašističke borbe čestitao je i općinski načelnik Goran Buić, koji je naglasio važnost ovakvog okupljanja.

- Pojedine skupine sramote Hrvatsku, ali upravo je antifašizam udario temelje našem današnjem društvu. Antifašizam je osnovna ljudska vrijednost, a zaštita tih vrijednosti treba biti ugrađena ne samo u zakone već i u općinske propise. Mi ćemo čuvati antifašističke vrijednosti, poručio je Buić.

Vijenci na spomenike položeni su i u Pomeru, Vinkuranu, Banjolama i Premanturi, gdje je također istaknuta važnost antifašizma i doprinos mještana oslobodilačkoj borbi. Upravo je ta borba omogućila nakon završetka Drugog svjetskog rata sjedinjenje Istre s maticom domovinom, Hrvatskom. Počast je odana i minutom šutnje i paljenjem svijeća, zasvirao je i mih općinskog KUD-a Mendula.

U borbama kao partizani te u nacifašističkim logorima i na druge načine kao nevine žrtve rata stradalo je oko 120 osoba, koje su velikom većinom rođene na području današnje Općine. Mnogo je onih koji su kao borci-antifašisti ili kao nevine žrtve stradali u drugim dijelovima Kraljevine Jugoslavije gdje su rođeni, nakon što su njihovi roditelji napustili rodni kraj zbog fašističkog terora. Pripreme za uključivanje u oslobodilačku borbu počele su u Medulinu već 29. lipnja 1941.

Rovinj: Izviđači na čelu gradske delegacije

Mimohodom gradske Limene glazbe s Trga maršala Tita te polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima na Valdibori i na spomenik u Rovinjskom Selu obilježen je Dan antifašizma. Uz zvuke trube i "Silenzia" izviđači odreda Tino Lorenzetto su, uz gradonačelnika i dvoje predstavnika SAB-a, postavili vijenac i pozvali na minutu šutnje u počast poginulim borcima i civilima u Drugom svjetskom ratu.

Prisutnima se obratio Branko Oplanić, u ime Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine, a počast su odale i druge udruge antifašističkih boraca i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Rovinja, Pučkog otvorenog učilišta, članovi Limene glazbe i građani.

Vižinada: Počast poginulima za slobodu naroda

Vijence na spomenik palim borcima NOB-a u Vižinadi položila je delegacija koju su činili općinski načelnik Marko Ferenac, njegov zamjenik Oliver Arman, općinske vijećnice i vijećnici, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine te mještani. Ferenac je naglasio da vrijednosti antifašizma treba njegovati i poštivati, te pozvao prisutne da se sa zahvalnošću i ponosom prisjete svih koji i danas promiču te vrijednosti kroz svoje aktivnosti, a osobito onih kojih danas nema i koji su svojim životom platili cijenu naše slobode. Minutom šutnje odana je počast svim poginulima za slobodu naroda. (B. PETROVIĆ, Tea GRGIĆ, R. RADOŠEVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO, A. B., P. B., P. G., snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter