U prvom krugu svakom uljanikovcu 500 dionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se za postupak privatizacije Uljanika kroz radnicko dionicarstvo osigura 84,24 posto ukupnog kapitala koji je u vlasništvu države posredstvom državnih zavoda, tvrtke i agencije. Uvjet je da radnici iskažu interes za kupovinu najmanje 39,04 posto kapitala.

Priliku da otkupe dionice po 51,23 kune dobit ce nepoznat broj bivših radnika koji su bili zaposleni na neodredeno vrijeme i 2.674 sadašnjih radnika koji su zaposleni na neodredeno vrijeme. Nominalna vrijednost dionica je 300 kuna, ali se uskoro ocekuje da ce biti smanjena na 90 kuna zbog pokrica akumuliranog gubitka, kako je to nedavno objavio Nadzorni odbor Uljanika.

Kako doznajemo od ?ina Šverka, povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske, na skupu je pred 250-300 radnika Uljanika Marinko Brgic, predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta, prezentirao model privatizacije. Hrvoje Markulincic, direktor Uljanika Zajednickih poslova, govorio je o pravnim pitanjima, a o financijskim Gianni Rossanda, direktor Uljanika Financija.

Šverko nas je izvijestio da je radnike zanimalo hoce li biti posla da zarade novac kojim ce otplatiti dionice te što ce biti s dionicama ako ne budu u mogucnosti otplatiti ih. Rukovodstvo im je porucilo da se nadaju novim poslovima te im je odgovorilo da ce ukoliko prekinu otplatu dobiti samo placene dionice.

Šverko nam je iznio da je na skupu poruceno da ce ugovori za otkup dionica biti ponudeni radnicima na potpis do kraja srpnja jer je cilj što prije završiti proces privatizacije Uljanika da bi mogli preuzeti 3. maj koji je u problemima.

- U prvom krugu ce svim radnicima biti ponuden podjednak paket dionica od 500 komada. Platit ce 51,23 kune po dionici, umanjene za 20 posto, te dodatni postotni bod za svaku godinu radnog staža provedenu u Uljaniku ili tvrtki cijih je 50 posto u vlasništvu pulskog brodogradevnog holdinga. To znaci da ce onaj tko u Uljaniku radi ili je radio 30 godina - dobiti 50 posto popusta na cijenu od 51,23 kune te ce platiti 25,615 kuna po dionici. U tom slucaju, 500 dionica ce moci kupiti po 12.807,5 kuna, pojašnjava Šverko.

U drugom krugu ce radnici moci kupiti dodatni paket dionica, ali ce biti ogranicena kolicina dionica koju ce moci kupiti, iako još nije navedeno to ogranicenje. Prvom i drugom krugu ce moci pristupiti nepoznati broj umirovljenih radnika koji su nekoc radili u tvrtkama unutar pulskog brodogradevnog holdinga. U svakom slucaju, radnici ce ukupan iznos morati uplatiti jednokratno, naveo nam je Šverko. (P. GREGOROVIC)

Kutlaca: Ispregovarani najbolji moguci uvjeti

- Uvjeti su najbolji što se moglo ispregovarati, kazao je glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlaca, ali nam nije mogao odgovoriti kakav ce biti odaziv radnika.

Njegov kolega, ?ani Šverko iz Sindikata metalaca, takoder kaže kako je u ovom trenutku teško prognozirati odaziv. S jedne strane, osjecaju se i žive posljedice teške gospodarske krize, a s druge strane ponudena je diskontna cijena dionica, zakljucuje Šverko. (O. A./NL)


Podijeli: Facebook Twiter