U prvom halal katalogu četiri istarska proizvođača

Buzetski proizvođač certificiranih slastica Delicia (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetski proizvođač certificiranih slastica Delicia (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministarstvo gospodarstva je u suradnji s Centrom za certificiranje Halal kvalitete koji djeluje pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj nedavno objavilo prvi katalog proizvoda s halal certifikatom, kojim kane promovirati takvu vrst proizvoda te zainteresiranima na jednom mjestu prikazati potencijale halal proizvodnje i usluga u Hrvatskoj.

U katalogu je oko 2.000 proizvoda, među kojima su i oni četiriju proizvođača iz Istre: Mirne Rovinj, Delicije Buzet, vodnjanskog Svijeta biljaka, kao i Produkt Komerca, tvrtke koja se bavi uzgojem krupne stoke, proizvodnjom i prodajom svježeg crvenog mesa. Svijet Biljaka uzgaja i prerađuje lavandu i drugo aromatično bilje, a Delicia kekse i druge slastice. Budući da je pazinski Puris u stečaju, halal certifikat njegovih proizvoda zasad je u mirovanju, ističe Edina Mešić, tajnica Centra za certificiranje halal kvalitete.

"Trenutno je u sustavu 51 proizvođač, a naravno da nam je želja imati što veći broj certificiranih proizvođača jer time obogaćujemo ponudu kvalitete, jačamo konkurentnost naših proizvođača te prilagođavamo gastronomsku ponudu turistima i svim certificiranim ugostiteljima", napominju Mešić. 

Hrvatska je jedna od rijetkih članica Europske unije koja ima registriranu halal normu HRN BAS 1049 te zaštićeni znak halal kvalitete, što je čini konkurentnijom na najvećem rastućem tržištu čija se vrijednost za prošlu godinu procjenjuje na 650 milijardi američkih dolara. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter