U prvom danu izdano već 40 kartica za gradske bicikle

Bicikli su jučer bili spremni za prve korisnike (D. MEMEDOVIĆ)
Bicikli su jučer bili spremni za prve korisnike (D. MEMEDOVIĆ)

Od jučer se gradom može voziti posebnim električnim biciklima koji su osigurani u sklopu projekta MoveSmart. Najavljeno je to prošlog tjedna na konferenciji za novinare, tako da su jučer od rana jutra brojni građani i turisti pristizali u prostorije centra EDIC Pula na Giardinima da bi se među prvima registrirali i službeno podignuli kartice koje im od trenutka izdavanja osiguravaju besplatno korištenje električnih bicikala na području grada, a vrijede godinu dana. Gužve su potrajale sve do podnevnih sati, a kako saznajemo od voditeljice projekta i voditeljica gradskog odsjeka za EU politike, međunarodnu suradnju i informiranje Kristine Fedel Timovski, samo u prvom danu izdano je 40 kartica.

Osam bicikala

Od jučer je korisnicima na raspolaganju ukupno osam električnih bicikala. Mogu se koristiti dva sata bez prekida, nakon čega će korisnici električni bicikl morati vratiti na jedno od dvije predviđene stanice - za sada na Giardinima i kod bivšeg studentskog restorana na tržnici, da bi i drugi građani bili u mogućnosti koristiti uslugu prvog javnog servisa za prijevoz biciklima u Puli. Međutim, ukoliko se žele i dalje voziti, mogu zadužiti neki drugi bicikl ukoliko je na raspolaganju.

- Projekt je realiziran u sklopu aktivnosti MoveSmart projekta koji se financira iz europskog programa FP7, za što će Pula dobiti 175 tisuća eura. Iako svi spominju bičiklete, treba reći da je ovo druga faza istraživačkog projekta jer je u ovoj fazi cilj razviti aplikaciju MoveSmart. U tome sudjeluju ciljane skupine, a građani su jedna od njih. Dakle, svi koji su nam se danas prijavili dobit će link gdje mogu skinuti aplikaciju, a i druge korisnike molimo da skinu tu besplatnu aplikaciju na internetu i da nam šalju dobivene rezultate. Putem te aplikacije, a koja će se još i nadograđivati idućih mjeseci, bilježe se svi parametri sudjelovanja u prometu, zastoji, radovi na cesti i sve ostalo na što može naići biciklist. Projekt MoveSmart će tako razviti planer putovanja koji prikazuje najoptimalniji put za energetsku učinkovitost i ekološku mobilnost u urbanim sredinama. Obračunate rute instalirat će se u navigacijske uređaje za smartphone aplikacije, rekla je Fedel Timovski i naglasila da se uz Pulu, ovaj sustav testira i u španjolskom Vitoria-Gasteizu, ali na moto skuterima. Inače, riječ je o gradu koji je bio "European Green Capital 2012.".

Širenje projekta

- Zadovoljni smo ovim projektom zahvaljujući čijoj provedbi smo se prijavili i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili dodatna sredstva kojima ćemo projekt dalje širiti i razvijati do kraja godine, a očekujemo rezultate još jednog natječaja, također od Fonda za zaštitu okoliša, koji bi nam omogućio postavljanje najmanje još jedne stanice, možda na perifernom dijelu grada, ali turistički atraktivnom, istaknula je Fedel Timovski.

Bicikli su za sada smješteni na dva punkta: na Giardinima i na Gradskoj tržnici (pored restorana Markat - ex Sljeme). Kod prve registracije, odnosno za sklapanje ugovora i dobivanje korisničke kartice, potrebno je obratiti se Informacijskom centru EDIC-a na Giardinima. U slučaju bilo kakvih kvarova, tehničkih problema ili krađe, treba se ponašati kao da je bicikl - vaš, savjetuje Fedel Timovski i kaže da su za sve uvijek dostupni djelatnici na Giardinima od 8 do 16 sati, a nakon toga na kartici piše broj na koji se moraju javiti. U slučaju krađa treba je prijaviti policiji.

Jedan od korisnika koji se jučer prijavio i zatražio svoju karticu je i Branko Vujčić koji živi u Puli.

- Ideja ovog projekta je odlična. I ja sam došao po svoju karticu, a bicikl namjeravam koristiti za gradnju vožnju i do Verudele i Stoje. Raduje me što sam čuo i da će se projekt širiti, odnosno da će se graditi nove stanice za punjenje pa vjerujem da će se tada bicikli moći koristiti kao i u Nizozemskoj. Zadužiš, voziš i pustiš na nekoj od dostupnih stanica, pa kad ti zatreba zadužiš bicikl opet. To je stvarno super, rekao nam je Vujčić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter